Zece carti de care sa te bucuri in aceasta toamna

Exista nenumarate lansari de carti in aceasta toamna, deoarece o parte dintre acestea au fost suspendate in aceasta primavara si vara din cauza pandemiei. Dar de unde sa incepem? Iata optiunile noastre despre noile titluri de carti.

carti de citit

1.Piranesi de Susanna Clarke

Primul roman din 15 ani de la autorul exemplarului multimilionar bestseller Jonathan Strange & Mr Norrell, o poveste epica a doi magi care schimba istoria in Anglia secolului al XIX-lea. Piranesi este o carte mult mai scurta, dar, in cuvintele lui David Mitchell, o cutie de puzzle rafinata, mult mai mare la interior decat la exterior. Eroul omonim locuieste in casa si incearca sa dea sens tuturor. Madeline Miller a numit-o un miraculos si luminos fapt de povestire, deodata un mister captivant, o aventura printr-o noua lume stralucitoare de fantezie si o meditatie profunda asupra conditiei umane.

carti faine

2.The Abstainer de Ian McGuire

Urmand urmele celui de-al doilea roman al sau aclamat, The North Water, listat in 2016 de Booker, Ian McGuire a lansat o alta poveste captivanta de violenta, tradare si viciu. Abstinentul este stabilit in lunile urmatoare infamei spanzurari a „Mucenicilor Manchester” in 1867, condamnat pentru uciderea unui ofiter de politie intr-un efort reusit de a elibera doi lideri ai Fratiei Republicane Irlandeze.

 

3.Inside Story de Martin Amis

Editorul lui Amis a descris acest roman autobiografic drept cea mai intima si epica opera a sa pana in prezent , un portret nevazut al vietii extraordinare a lui Amis, ca om si scriitor. Inspirat de moartea prietenului sau apropiat, Christopher Hitchens, in 2011, Amis exploreaza cum sa traiesti, cum sa te intristezi si cum sa mori. Cititorii se pot astepta la o distributie de personaje colorate, de la tatal sau Kingsley, la eroul sau Saul Bellow, Philip Larkin, Iris Murdoch si Elizabeth Jane Howard si la o scrisoare de dragoste catre viata, care este in acelasi timp exuberanta, meditativa, sfasietoare si plina de inima.

  1. Pamantenii de Sayaka Murata, tradus de Ginny Tapley Takemori

Murata, celebrul autor al ”Femeii din magazin”. Povestea unui asistent de magazine care incearca sa faca o aparitie de potrivire, revine cu povestea a doi copii care cred ca au venit din spatiul cosmic. Granta spune: „separati cu forta de familiile lor, tratati cu cruzime chiar de oamenii care ar trebui sa aiba grija de ei, trebuie sa lupte impotriva societatii pentru a se regasi reciproc. Reuniunea lor, cand va veni, va avea consecințe spectaculoase si violente. Pamantenii sunt o poveste salbatica si puternica de iubire neconventionala, de strictetea pusa in special pe femeile tinere si de caile ciudate pe care le-ati putea lua pentru a gasi libertatea”.

Jack de Marilynne Robinson

5.Jack de Marilynne Robinson

Noul roman al lui Robinson, a patra dintre cartile ei din Gilead, se concentreaza pe John Ames (Jack) Boughton. Cunoscut cititorilor pentru premiul Pulitzer castigator al Premiului Gilead si al Premiului Orange, castigatorul Acasa ca eronat, fiul risipitor al lui Robert Boughton, ministru presbiterian din Gilead, Iowa, Jack, betiv si necunoscut, se indragosteste de Della Miles, un profesor afro-american de liceu, de asemenea copil predicator, in St Louis la ceva timp dupa al doilea razboi Mondial.

The Art of the Glimpse- 100 de nuvele irlandeze editate de Sinéad Gleeson

6.The Art of the Glimpse: 100 de nuvele irlandeze editate de Sinéad Gleeson

Sinéad Gleeson, proaspata din succesul ei de eseist cu colectia sa de debut, Constelatii, revine cu o alta antologie majora de nuvele irlandeze. Dupa ce si-a pus amprenta cu The Long Gaze Back si The Glass Shore, doua colectii impresionante de scriitoare irlandeze, ea abordeaza acum intreaga traditie de carti , de la James Joyce si Mary Lavin pana la ultimul val de scriitori tineri precum Sally Rooney si Nicole Flattery reinventand povestea pentru o noua generatie, selectand nu mai putin de 100 dintre cele mai bune nuvele irlandeze.

7.Home Stretch de Graham Norton

Dupa succesul remarcabil al romanului sau de debut Holding si urmaririi sale, A Keeper, comediantul, prezentatorul TV si scriitorul deja consacrat revine cu o poveste puternica de tragedie, exil si rezoluție. Connor era soferul cand un accident de masina a luat viata a trei prieteni. Pleaca in Anglia apoi in New York, dar trecutul si secretele sale il trag inapoi.

8.Prima femeie de Jennifer Nansubuga Makumbi

The Irish Times a numit romanul de debut al scriitorului ugandez Makumbi Kintu o lectura amuzanta, captivanta si in mod crucial, intima. O epopee care nu ignora caracterul pentru scop. Al doilea roman il urmareste pe Kirabo in calatoria ei de a deveni o tanara si de a-si gasi locul in lume, intrucat tara ei este transformata de sangeroasa dictatura a lui Idi Amin. Editorul ei promite o poveste cuprinzatoare de dor si rebeliune, epica si profund personala, un amestec imbatator de folclor antic ugandez si feminism modern. Makumbi a castigat premiul Commonwealth Short Story 2014 si Premiul Windham-Campbell pentru fictiune in 2018.

 

9.Dragoste de Roddy Doyle
Doi vechi prieteni se reconecteaza la Dublin pentru o seara dramatica si revelatoare de baut si povestiri in acest nou roman castigator al autorului Paddy Clarke Ha Ha Ha, castigator al Premiului Booker. Intr-o seara de vara, doi barbati se intalnesc intr-un restaurant din Dublin. Amandoi beau in tinerete, acum casatoriti si cu copii mari, viata lor a urmat cai similare. Dar Joe are un secret pe care trebuie sa il spuna lui Davy, iar Davy are o durere pe care vrea sa o pastreze de la Joe. Ambii nu sunt barbatii pe care au fost.

That Old Country Music de Kevin Barry

10.That Old Country Music de Kevin Barry
Barry, eminenta plina de litere irlandeze, este unul dintre cei mai performanti si mai dotati scriitori de nuvele din jur, cu doua colectii remarcabile pentru numele sau, There Are Little Kingdoms, care a castigat premiul Rooney si Dark Lies the Island. Romanul sau de debut City of Bohane a castigat Premiul Impac, Beatlebone Premiul Goldsmith. In cea de-a treia colectie de carti, intalnim un sac cu personaje din vestul Irlandei, de multe ori pe varful dintre dragoste si catastrofa, framantari de inima si epifanie, resemnare si speranta.

 

Lectura iti ofera destinatii unde poti merge oriunde chiar de la tine acasa, astfel iti poti imagina orice destinatie sau traire. Oricat de ocupat ai fi gaseste timp sa citesti pentru a te detasa de aglomeratia zilei. Tu ce carti alegi?

Search

aprilie, 2024