Trecerea de la un sezon la altul vine cu surprize si multe bunatati. Culori inedite, roade proaspete si noi inceputuri. Da, toamna se numara bobocii, iar gospodarii recolteaza ce au semanat primavara. Astfel ne bucuram gusturi inedite si punem in camara cele mai bune arome, pentru iarna.
Sfarsitul verii astronomice este marcat de echinoctiul de toamna. Momentul in care ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant deoarece Soarele, prin miscarea sa pe cer, se afla pe ecuatorul ceresc.
Cand are loc echinoctiul de toamna?
Anual, a doua jumatate a lunii septembrie este marcata de momentul in care intram in toamna astronomica, in emisfera nordica. Acesta are loc in jurul datei de 22-23 septembrie, moment in care Soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece din emisfera nordica in emisfera sudica. Echinoctiul are loc de doua ori pe an, primul fiind echinoctiul de primavara.
In acest an, toamna incepe pe 22 septembrie, la ora 05:50, ora Romaniei. De astazi, zilele vor fi din ce in ce mai scurte, iar noptile mai lungi. Fenomenul acesta va dura pe 21 decembrie, cand are loc solstitiul de iarna.
Traditii si obiceiuri
In calendarul popular, potrivit traditiei se pastreaza amintirea celebrarii unui stravechi inceput de an. Obiceiurile si traditiile sunt concentrate in jurul zilei Crucii. Cu aceasta ocazie, se duc la biserica flori si se impodobeste crucea.
Se spune ca in aceasta zi florile plang pentru ca venirea iernii inseamna si sfarsitul lor. Pentru a avea flori in ghiveci care sa reziste peste iarna trebuie sa le ungi cu mir sfintit la o manastire si astfel vor rezista si pe timpul iernii la fereastra.
La tara, echinoctiul de toamna reprezinta terminarea muncilor agricole si sarbatorirea acestui eveniment prin sarbatoarea recoltelor. Oamenii obisnuiesc sa duca bucate din recolta la preot pentru a fi sfintite. Dupa sfintire, se spune ca aceste legume si fructe capata puteri tamaduitoare.
Echinoctiul de toamna reprezinta sarbatorirea recoltelor, de aceea acum se aduna ultimele recolte si se fac provizii pentru sezonul rece. In aceasta zi se prepara primul must din strugurii proaspat culesi, se bat nucii si de asemenea se scutura merele si gutuile.
Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va fi momentul solstitiului de iarna.
Perioada ideala pentru a ne face planuri pentru noul sezon si pentru a ne regenera, precum natura, incepe. Bucura-te de culorile, roadele si bunatatile acestui sezon minunat. Ce iti place cel mai mult la acest sezon?