Ediția a FITPTI 2020 și „avaria pandemică”

Superstițioșii vor zice că ediția 2020 a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) era aprioric asociată cu ghinionul, iar pandemia pare să le argumenteze convingerile. Însă echipa de la Teatrul Luceafărul Iași (organizatorul evenimentului) nu crede în cifre nefaste, așa încât între 2 și 7 octombrie va avea loc ediția cu numărul XIII.

Genericul FITPTI 2020 este „avarie pandemică”, evenimentul urmând a se dezvolta adaptat la regulile epidemiologice, reflectând formulele estetice și de întâlnire directă sau mediată cu artiștii și publicul, specifice contextului cauzat de SARS CoV-2. Conceput de teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului, în acord cu normele sanitare și esteticile actuale, FITPTI „va fi un mix de spectacole live – indoor și open air, de spectacole difuzate online (live streaming, în sistem pay-per-view, și streaming) pe canalele YouTube ale Teatrului Luceafărul și FITPTI, dar și pe paginile de Facebook respective. Live-ul s-a comprimat, dar, în schimb, există în program variante teatrale accesabile din orice loc al planetei. Vom avea, în premieră absolută, o componentă radiofonică, dar și teatru stradal, spectacole-lectură, lansări de carte, expoziții, întâlniri și dezbateri. Continuitatea este esențială, ea ne dă speranțe că vom trece cu bine peste greaua încercare planetară. Menținerea legăturii cu publicul este cel mai important aspect al artei teatrale, îi definește esența și generează speranțe.”

Evaluat de o comisie de experți independenți plasată sub patronajul Asociației Europene a Festivalurilor de la Bruxelles, FITPTI a primit label-ul „festival remarcabil” ca o recunoaștere a nivelului său european, a contribuției la dezvoltarea comunității regionale, a capacității de a conecta artiști din întreaga lume și pe aceștia cu spectatorii.

FITPTI 2020

Datorită restricțiilor de călătorie, componenta internațională va fi prezentă mai ales în sistem online. Vor fi difuzate pe streaming spectacole din Austria, Germania, Georgia, Islanda, Japonia, Franța, Rusia, Marea Britanie, Italia, dar și din România. Mai curajoși, artiștii Companiei PasParTouT din Germania vor veni la Iași și vor susține reprezentația stradală RaTaTa Fanfara Rozătoarelor, știind că la revenire acasă vor trebui să stea în carantină vreme de două săptămâni. Pentru că the show must go on!               Printre artiștii români ale căror spectacole vor putea fi urmărite pe viu sau online se numără Mihai Măniuțiu și Ada Milea (Alcool, Teatrul Nottara București), Silviu Purcărete (Cenușăreasa, Teatrul Țăndărică București),  Alexandru Dabija (N-ai tu treabă, Teatrul Act) Radu Nica (Totul e bine când se termină, Reactor de creație și experiment), Florin Piersic Jr. (Frați, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara), Bobi Pricop (Live, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), Bobo Burlăcianu (Orașul, Teatrul Luceafărul Iași) etc.

 

FITPTI se deschide pe 2 octombrie, orele 19, cu spectacolul LIVE realizat de regizorul Bobi Pricop în perioada stării de alertă, la secția germană a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. „Formula de prezentare la care ne-am oprit este una hibridă, spectacolul desfășurându-se pe scena teatrului pentru un număr limitat de spectatori, concomitent fiind transmis în sistem pay-per-view online către spectatorii digitali. Spectacolul urmărește cinci scurte povești care se petrec în mediul online, situații extrem-contemporane care ne invită să reflectăm asupra felurilor în care poate fi percepută realitatea în epoca post-adevărului.”, precizează Bobi Pricop.

Teatru în cas(c)ă este genericul sub care, în parteneriat cu Radio România Teatrul Național Radiofonic, FITPTI va face posibilă ascultarea pe toată durata evenimentului a 18 titluri pentru public tânăr și matur, regizate de Attila Vizauer, Cezarina Udrescu, Mihai Lungeanu, Mihnea Chelaru etc. Realizate prin recurs la tehnici moderne de înregistrare și redare (sistem binaural), spectacolele pe texte de Matei Vișniec, Elise Wilk (mini-serie de autor), Maria Manolescu Borșa, Sandu Macrinici, Petre Barbu, Ema Stere etc. vor fi disponibile pe https://luceafarul-theatre.ro/category/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar/ și www.eteatru.ro în secțiunea Colecții.

În cadrul evenimentelor conexe, va fi lansat volumului lui Lucian dan Teodorovici, Silvestru și marele dictator (Editura Polirom, 2020), prezentat într-o lectură performativă de actorii Teatrului Luceafărul.

Prima carte care reflectă relația complicată dintre artele vii și canonul epidemiologic urmează să fie lansată în ultima zi a FITPTI. Volumul colectiv Un virus pe scena lumii. Teatru și pandemie 2.0 este coordonat de Oltița Cîntec și inserează în sumar studii, articole și interviuri semnate de Maria Ristani (Grecia), Mirella Patureau (Franța), Irina Wolf (Austria), Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mihaela Michailov, Radu Nica, Luana Pleșea, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica,  Daniela Șilindean.

Programul integral ale ediției a XIII-a a FITPTI poate fi consultat pe site-ul Teatrului Luceafărul https://luceafarul-theatre.ro/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar-iasi-2020/.

Search

martie, 2024