Simbol al regalitatii, al tandretii si elegantei acestea sunt caracteristicile acestei flori. Lavanda are un miros imbietor, puternic, care seduce de o culoare mov cu usoare tente albastrui. In popor se povesteste ca Lavandula era o fata foarte frumoasa, cu un par blond si ochi albastri care se nascuse printre lavandele salbatice de munte din Lure, in Alpii Francezi de Sud.
Lavanda sau levantica este o planta din familia Lamiaceae despre care se cunoaste ca a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Cand ne gandim la ea primul lucru care ne vine in minte este mirosul puternic placut, dar aceasta floare are mai multe caracteristici care se ascund dupa mirosul puternic pe care il are.
Beneficiile externe ale lavandei
- Folosit in tratarea unor afectiuni dermatologice (acnee, dermatita, psoriazis, eczeme)
- Ajuta la eliminarea matretii si la combate caderea parului
- Diminueaza ridurile si are efect regenerator asupra pielii si a parului
- Are efect de purificare ajutand la curatarea tenului si eliminarea punctelor negre
- Calmeaza si trateaza intepaturilor de insecte
Ce poti face din aceasta planta?
Sezonul lavandei a sosit, asa ca este momentul sa te bucuri din plin de ea. Planta este folosita sub diferite forme. Iata sub ce forme poti gasi aceasta planta.
Ceai de lavanda
O aroma intensa si un gust minunat, substantele active din ceai lupta impotriva insomniei si te induc intr-o stare de relaxare si calmare. Daca infuzezi plantele de lavanda in apa, obtii un ceai cu totul deosebit pe care il poti indulci cu miere sau zahar.
Miere de lavanda
Lanul de lavanda este zilnic vizitat de cele mai harnicute insecte, albinele. Beneficiile lavandei sunt pastrate si in miere. Exista doua modalitati de a pastra gustul deosebit al acestei plante. Prima varianta este polenizarea de catre albine a florilor de lavanda. A doua varianta presupune infuzarea mierii obtinute prin incalzirea cu florile de lavanda.
Ulei esential de lavanda
Uleiul esential de lavanda este folosit petru aromaterapie si poti folosi uleiul esential de levantica pentru a te reintineri si pentru a-ti relaxa trupul si mintea parfumand aerul din incapere.
Frunzele si tulpinile plantei sunt utilizate pentru a pregati leacuri impotriva bolilor sistemului digestiv si a reumatismului, iar levantica a fost evaluata pentru scopuri cosmetice. Poti folosi uleiul de lavanda pentru baie, gatit si purificat aerul.
Parfum de lavanda
Mirosul de levantica presupune esenta verii. Ingredientele initiale din parfumerie nu pot detrona mireasma de iasomiei sau a tuberozei, dar din punctul de vedere al versatilitatii, esenta florilor depaseste de multe ori florile exotice.
Printre parfumurile de lavanda se numara Provence Sante Eau de Toilette Fragrance Spray, Eau de la Recolte Bleue – Lavender Harvest by L’Occitane, Azzaro Pure Lavender pentru bărbaţi, Demeter Lavender Perfume, Roger & Gallet Lavender Royale Fragrant Water si Lavender Flower Perfume by Visari pentru femei.
Tinctura de lavanda
Aceasta este o solutie hidroalcoolica care se obtine prin presarea la rece a lavandei. O poti folosi cu usurinta pentru reducerea tensiunilor, armonizarea starilor emotionale,
Sapun de lavanda
Proprietatile acestuia mentin pielea catifelata, iar mirosul demonstreaza eficienta sa impotriva stesului si a anxietatii. Poti folosi batonajele de sapun si in dulap, pentru a schimba aerul hainelor tale.
In limbajul florilor, levantica, asa cum mai este cunoscuta, inseamna „răspunde-mi” avand un miros inconfundabil. Acum este momentul sa experimentezi proprietatile acestei plante.