„MEMENTO VIVERE”, expoziția artistului Claudiu Ciobanu

Galeria Artep și Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 24 martie – 30 aprilie 2023 expoziția MEMENTO VIVERE, un poem vizual al artistului român Claudiu Ciobanu dedicat omului și intensității trăirii, într-o lume acaparată de tehnologie. Printr-o explozie de culoare extrem de bine calibrată, artistul punctează acele teme care ne preocupă pe toți astăzi mai mult decât oricând: cât de conectați mai suntem cu noi înșine, cu natura, cu viața imediată și cât de subjugați rămânem tehnologiei, care ne simplifică până la totala deconectare viețile.

Vernisajul expoziției MEMENTO VIVERE are loc vineri, 24 martie, de la ora 19:00, în prezența artistului Claudiu Ciobanu și a curatoarei Cristiana Ursache, la sediul ICR de la Viena. Proiectul expozițional este inițiat de Galeria Artep și propus de Institutul Cultural Român publicului vienez ca o reflecție a unui viitor imediat, posibil, chiar probabil.

„Însă postumanismul a depășit granițele filosofiei și se regăsește tot mai des în artele vizuale în situații critice, utopice, provocatoare sau imaginative. În arta contemporană se folosesc elemente bazate pe text pentru a critica cum tehnologia a schimbat felul în care comunicăm și accesăm informații. Artiștii fac referință la tehnologie ca fiind un mod de a schimba gândirea și procesarea  informațiilor și impactul acestora asupra abilităților noastre de a înțelege lumea din jur. Claudiu Ciobanu transformă ideea de comunicare de la text la gest iar acest lucru se reflectă în singura lucrare cu două personaje din expoziție – mama și fiica. Prin simplul gest al unei îmbrățișări materne, artistul cuprinde o comunicare ancestrală profundă care nu poate fi niciodată substituită de tehnologie. Comunicarea prin atingere și prin experiența apropierii de celălalt este cea care te determină să îți dorești să trăiești, să îți amintești să simți – Memento vivere.”, detaliază curatoarea expoziției, Cristiana Ursache.

Memento Vivere Claudiu Ciobanu

În pictura lui Claudiu Ciobanu, personajele par uneori izolate și neconectate la lumea din jur. Dar, dincolo de aparențe, lucrările aduc în discuție teme profunde despre lumea interioară a omului contemporan și relația acestuia cu natura. Preocupările recente ale artistului chestionează anumite aspecte ale societății contemporane și a relațiilor noastre cu lumea interioara și natura. Tema abordată ne invită să reflectăm asupra propriilor relații cu lumea interioară și natura, și să ne întrebăm dacă ne concentram prea mult pe tehnologie și materialism și dacă astfel nu pierdem legătura cu ceea ce este esențial.

 

„Pe măsură ce Homo Sapiens devine Homo Deus, ce noi destine ne vom stabili? Cu ce zei făcuți ne vom confrunta, ce proiecte vom realiza și cum vom proteja această planetă fragilă și omenirea însăși de propriile noastre puteri distructive? Este postumanismul o realitate sau rămâne doar un concept inventat pentru a încadra o perioada istorică?”, reflectează artistul Claudiu Ciobanu pe marginea acestei teme.

 

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena. Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.

Din 2018, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023).

Search

decembrie, 2024