Recital de muzică și poezie „Rose Ausländer”

Joi, 24 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Casa Muzeelor din Iași va avea loc recitalul de muzică și poezie „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, de Edith Negulici, iar din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Mircea Dragoman și George Remeș.

Spectacolul este o producție a Teatrului Evreiesc de Stat din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și cu Centrul Cultural German, regia îi aparține Lianei Ceterchi, iar muzica va fi interpretată de Rodica Gancea (vioară) și Mihai Murariu (pian). Evenimentul este realizat cu sprijinul Goethe-Institut.

Rose Auslander - Iasi final

Contemporană cu Nelly Sachs și Paul Celan, Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Viața poetei Rose Ausländer a fost una de preschimbări și tulburări constante. Din 1941 până în 1944, Ausländer a trăit în ghetoul evreiesc și apoi a fost forțată să se ascundă, pentru a evita deportarea. Poezia sa este plină de imagini din anii ghetoului – sărăcie, foame, sicrie, sânge, cenușă și fum. Poeta vorbește adesea despre pierdere și dezrădăcinare, despre căutarea, timp de o viaţă, a unui nou cămin, despre identitate, limbă, legături de familie, credința evreiască. S-a simțit legată de istoria și cultura poporului evreu.

Opera sa poetică reflectă experiența din timpul Holocaustului și călătoriile ei prin Europa. Și-a caracterizat nevoia de a scrie în acea perioadă traumatizantă ca mijloc de supraviețuire. Forțată de persecuțiile naziste, Rose Ausländer a călătorit în exil în Statele Unite, la New York și în Europa: Viena, Paris, Amsterdam. În cele din urmă, a decis să se stabilească la Düsseldorf. În 1970, s-a mutat la azilul de bătrâni Nelly Sachs al comunității evreiești din Düsseldorf. Spre sfârșitul vieții sale, Rose Ausländer a primit recunoașterea pe care o merita de mult, având multe cărți de poezie publicate, câștigând premii prestigioase de poezie în Germania și distincția „Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania”. Cele peste 2.400 de poeme publicate din cele aproape 3.000 de poeme scrise de Rose Ausländer sunt ecoul unei vieți care mărturisește forța creatoare.

Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii se află pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Search

martie, 2024