FITPTI – vorbește artistic despre ″conflict/confruntare″

Între 1-9 octombrie (cu un Prolog Showcase al Teatrului Luceafărul pe 30 septembrie), sub genericul ″conflict/confruntare″ se va desfășura a XV-a ediție a FITPTI – Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Invitați din Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, România, Polonia, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Ungaria, SUA vor asigura punctele unui program dens și variat.

″Tema actualei ediții s-a impus oarecum de la sine. Perioada pandemică, crizele prin care trecem – energetică, în primul rând, climaterică, războiul din Ucraina ne-au orientat gândurile mai insistent către «bătăliile» pe care trebuie să le ducem aproape zilnic. Nu vom vorbi scenic și prin activitățile conexe numai despre adversități explozive, abordăm o gamă extinsă de subiecte. De la conflictele și confruntările pe care le avem cu noi înșine, până la cele globale. Arta spectacolului teatral reușește să o facă sensibilizând oamenii, de aceea e și atât de tentantă.″, precizează teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului.

afis fitpti 2022

Vor fi spectacole pentru toate categoriile de vârste, atât indoor, cât și outdoor, teatru VR, teatru pe TikTok, unele dintre ele urmate de discuții cu publicul, spectacole nominalizate la Premiile UNITER, spectacole realizate pe texte câștigătoare ale unor importante premii naționale, imaginate atât de companii de stat, cât și de artiști independenți, spectacole accesibilizate pentru persoane cu deficiențe de auz și de văz, expoziții, ateliere, o secțiune dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale (″Caragiale necanonic″), teatru studențesc, concerte, dans/performance, lansări de carte etc.

Cea mai complicată provocare pentru organizatori a fost să țină pasul cu creșterea continuă a prețului la carburanți, care a dus cheltuielile de transport (camioane pentru decor, autor/avion pentru artiști și tehnicieni) pe un trend continuu ascendent, practic de la o zi la alta. O altă problemă de gestionat au fost reținerile unora dintre invitații străini care în decizia lor au luat foarte serios în calcul distanța mică dintre Iași și conflictual armat din Ucraina, respectiv centrala de la Zaporojie. Chiar și așa, în program sunt multe prezențe internaționale, majoritatea în exclusivitate națională la FITPTI (Dnipro Academic Drama & Comedy Theatre, Ucraina, Cie Collapse Lyon, France, Cabezaenespiral Mexic, Titeres desde Abajo Spania, Oniversum Theatre Germania, IndigoMoon Theatre Marea Britanie etc.).
Un prim set de bilete s-a pus deja în vanzare pe platforma bilet.ro. Prețul unui bilet este 50 de lei, studenții, elevii, pensionarii, șomerii beneficiază de reducere 50 la sută, pe baza unui document doveditor.

Search

martie, 2024