Teatrul 21 a inițiat proiectul ”Lună nouă, poezie veche” prin care își propune revitalizarea spiritului poetic al Iașului, printr-o serie de spectacole dedicate câtorva dintre poeții care și-au legat biografia de orașul nostru: Magda Isanos, Otilia Cazimir, George Topîrceanu. Alături de ei, aducem pe scenă una dintre cele mai faimoase povești de dragoste din literatura română – cea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle – petrecută în mare parte în inima Iașului. De asemenea, în contextul actual, în care războiul din Ucraina ne-a schimbat nu numai prioritățile, ci și perspectiva asupra vieții, ni se pare important să facem cunoștință și cu valorile culturale ale țării vecine. Un recital din proiect îi va fi dedicat poetului ucrainean Taras Șevcenko, cel mai important scriitor militant pentru independența țării sale.
Spectacolele se desfășoară de la ora 20 în serile cu lună nouă (27 august, 26 septembrie, 25 octombrie), pe Terasa Cărturești Palas. Librăria oferă și o reducere de 20% la cărțile de poezie în zilele respective. În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele se vor ține la Teatrul 21, aflat în imediata apropiere (str. Anastasie Panu, nr. 27).
Întâlnirile sunt concepute ca spectacole complexe care implică participarea artiștilor din arii diferite și încurajează exprimarea tinerilor artiști independenți din oraș. Spectacolele vor fi susținute de actorii independeți ai Teatrului 21 în colaborare cu artiști aflați la început de drum. Publicul va avea parte de experiențe artistice sinestezice (teatru, muzică, dans, teatru senzorial), într-o atmosferă caldă, lejeră, în acord cu natura.
Al doilea spectacol din serie se numește Cobzarul libertății și va avea loc sâmbătă, 27 august, de la ora 20. Îi este dedicat lui Taras Șevcenko, considerat drept cel mai important scriitor ucrainean, creator al limbii și literaturii ucrainene moderne. Nu este un simplu recital de poezie, ci un spectacol complex, în care se vor regăsi versuri din secolul al XIX-lea, dar și scrisorile unei fete refugiate către tatăl său aflat pe front, în 2022. Aceste scrisori i-au fost inspirate regizoarei Vera Nacu de mărturiile copiilor fugiți din țară, articole din presă și relatări ale celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Ea a creat un arc peste timp, mai ales că poezia lui Șevcenko se dovedește a fi extrem de actuală. Lupta poporului ucrainean pentru independență și libertate se poartă, iată, și azi. La fel ca și atunci, ucrainenii de azi se văd nevoiți să-și părăsească țara, își pierd prietenii, familia, uneori chiar viața. Tabloul emoțiilor va fi completat de muzică ucraineană pe versurile lui Șevcenko și nu numai. Destinul ucrainenilor de azi și de ieri va fi întruchipat pe scenă de Ștefania Ureche, Liviu Răican, Robert Lungu și Roxana Filip (muzică live).
Proiectul ”Lună nouă, poezie veche” este finanțat de Primăria Municipiului Iași și este găzduit de Cărturești Iași și Palas Mall Iași. Accesul publicului este gratuit la toate evenimentele.