Complexul Muzeal Național “Moldova” din Iași va găzdui în perioada 10 august – 10 noiembrie 2022 o impresionantă expoziție itinerantă ce a făcut înconjurul lumii: „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”.
Secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii vin la Iași sub forma a 44 de exponate pe care publicul le va putea admira în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldați și de celebrii gladiatori, toate acestea au fost reconstruite de artizanii și specialiștii de la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Italia pentru a putea înțelege cum au reușit romanii să domine lumea antică aproape un mileniu.
Vizitatorii vor vedea conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului: apeducte, poduri, viaducte.
Totodată, publicul va putea afla cum au fost construite și alte elemente importante precum: berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta și cât de eficiente erau în luptă.
Expoziția va cuprinde și o serie de elemente vestimentare precum lenjeria subligaculum, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase și alte obiecte vestimentare de nelipsit din garderoba femeii romane.
Adusă în contextul actual și expusă printr-un fir narativ itinerant, aceasta ar putea ajuta publicul să înţeleagă mai bine propriile rădăcini istorice.
Expoziția „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor” este coordonată de Events by Ioana Gamen în colaborare cu Original Media, având ca parteneri principali: Complexul Muzeal Național “Moldova” din Iași , Primăria Iași, Facultatea de Istorie din Iași, Inspectoratul Școlar Județean, Rodotex și Pensiunea Aristocrat.
„Știam de această expoziție încă din 2015 și mi-am dorit să aduc acest concept în premieră în Iași. Este un act cultural educativ destinat tuturor, nu doar cunoscătorilor. Istoria se poate povesti și altfel, prin intermediul vizual al unor exponate unice. Invităm publicul alături de noi să parcurgă cele mai importante etape ale dezvoltării Imperiului Roman” precizează Ioana Gamen, coordonatoarea expoziției.