Caravana Centenarul Încoronării debutează la Iași

Joi, 12 mai 2022, Iașul va fi gazda unor manifestări culturale organizate în cadrul proiectului Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, lansat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Caravana Centenarul Încoronării pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, cinefili și oameni de cultură.

 

Lansarea oficială a Caravanei Centenarul Încoronării va fi marcată la Iași prin mai multe evenimente, joi, 12 mai:

  • ora 13.30 | Proiecția filmului Iași, inima României (1916-1918), regia: Alina Țiței Ioncioaia | Colegiul Național Iași
  • ora 18.30 | Vernisajul expoziției Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene | Ateneul Național din Iași
  • ora 19.00 | Deschiderea oficială. Premiera documentarului Regele Mihai: Drumul către casă, producător executiv: John M. Florescu | Cinema Ateneu, Ateneul Național din Iași

(Intrarea este liberă, iar rezervările se pot face pe https://bit.ly/lansare_Iasi)

Centenarul Incoronarii

Evenimentele se vor desfășura în prezența ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Profesor, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Caravana cinematografică va avea punctul de plecare la Iași, al doilea Oraș Regal și Capitală de Război. La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, proiectul amintește de perioada în care Iașul, în timpul Primului Război Mondial, întruchipa lumina unui far ce, în plină furtună, trebuia să călăuzească refacerea statului și a armatei române.

Regina a locuit timp de doi ani în casa Cantacuzino-Pașcanu (astăzi Palatul Copiilor Iași) împreună cu copiii. Regele și-a stabilit reședința în Casa Creditului Funciar (astăzi Muzeul Unirii din Iași). Astfel, Iașul a fost martor important în deciziile care au fost luate la nivel național și care au conturat societatea de astăzi.

 

          Primul eveniment va avea loc la Colegiul Național din Iași, fiind o oportunitate pentru elevii de acolo din mai multe perspective – cunoașterea faptelor istorice petrecute în urmă cu 100 de ani, dialogul pe tema Regalității și întâlnirea cu personalități din cultura românească.

De la ora 18.30, la Ateneul din Iași, odată cu vernisajul expoziției de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), va fi lansat, în premieră, Almanahul Astra Regală 2010-2021, realizat de istoricul Nicolae Pepene, ce cuprinde documentări despre Familia Regală, tradiții, însemnări. Tot atunci vor putea fi admirate și obiecte unice din colecția Familiei Regale, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, din colecția Ateneului din Iași.

În premieră, publicul ieșean va viziona, în prezența ambasadorilor, filmul Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John Florescu și care prezintă mărturii inedite ale Regelui Mihai, ale celor care l-au cunoscut, printre care și prietenul său, Prințul Philip al Marii Britanii.

De asemenea, cei prezenți la eveniment vor putea achiziționa cărți despre Familia și Casa Regală, apărute la Editura Humanitas și Editura Curtea Veche, unele dintre ele fiind sub semnătura lui Adrian Cioroianu.

 

„Iașul trăiește în aceste zile emoția unui eveniment deosebit pentru istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Desigur, sentimentele care ne încearcă față de această aniversare sunt dintre cele mai înalte, cu toții gândindu-ne cu recunoștință la modul esențial în care Regele Ferdinand I și Regina Maria au marcat trecutul municipiului Iași” – Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.

 

„Încă din primele luni de muncă la acest proiect ne-am dat seama că Regalitatea apropie. Un secol regal, pe care ne-am propus să-l marcăm prin film, în cadrul unui proiect cu rol educativ. Astfel, nu întâmplător, prima proiecție va avea loc la Colegiul Național din Iași.

Evenimentele de la Iași reprezintă începutul unui proiect prin care vom avea șansa să educăm publicul larg și să contribuim la dezvoltarea comunităților implicate, din punct de vedere social și cultural. Ne dorim să contribuim la conștientizarea evenimentului dedicat Regalității. În semn de gratitudine și conștientizare, pe tot parcursul proiectului, pe traseul Caravanei Centenarul Încoronării, vom aminti și vom sublinia rolul Iașului în ceea ce înseamnă România Regală și România Mare”- Andrei Giurgia, manager de proiect.

Search

aprilie, 2024