9 modalitati simple de a reduce deseurile din casa ta

Cu siguranta auzi de multe ori cuvantul ,,sorteaza„, dar niciodata nu ti-ai facut timp, sau nu ai pus in aplicare acest lucru in casa ta. Azi expunem careva modalitati pentru a reduce deseurile din casele voastre!

Deseurile sunt resturi materiale care reprezinta rezultatul din procesul tehnologic sau casnic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat in mod direct pentru obtinerea bunului respectiv. Acestea pot fi substante, materiale, obiecte, resturi de materii prime provenite din activitatile economice, menajere si de consum. Majoritatea activitatilor umane reprezinta si surse de producere de deseuri. Cu alte cuvinte, deseul reprezinta tot ceea ce noi nu mai folosim la un moment dat si aruncam la gunoi.

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa-i facem este sa intelegem de ce trebuie sa procedam pentru a reduce deseurile , la reciclarea lor si in final, la imbunatatirea conditiilor de trai.

In timp ce ideea abstracta de a reduce  deseurile poate fi coplesitoare, un loc minunat pentru a incepe aceasta activitate il reprezinta confortul propriei case. Micile schimbari, cum ar fi trecerea la pungile de panza in loc de cele din plastic sau efortul de reciclare a conservelor si sticlelor pot face o diferenta mare in productia de deseuri.

reduce deseurile

  1. Cunoaste regulile de reciclare.

Nu te lasa intimidat de simbolurile complicate si de regulile de sortare. Navigarea in sistemul de a reduce deseurile este de fapt destul de simpla odata ce faci o mica cercetare. Deoarece standardele de reciclare variaza de la un loc la altul. Afla regulile specifice pentru zona ta.

Desi este mai bine sa implementezi ambalaje reutilizabile in casa ta, acolo unde este posibil, reciclarea este etapa urmatoare, cea mai buna optiune si va impiedica excesul de deseuri sa se indrepte spre depozitul de deseuri.

  1. Sterge pungile de plastic.

Una dintre cele mai simple metode de a reduce deseurile pe care le produci este sa folosesti pungi reutilizabile in timpul cumparaturilor. In loc sa te bazezi pe pungile de plastic ale supermarketului tau, adu propriile panze pentru a impacheta articolele si pentru a le lua acasa. Pastreaza pungile suplimentare in portbagajul masinii sau chiar langa usa, pentru a te asigura ca nu le uiti acasa.

  1. Creaza un plan de masa.

Pe langa deseurile materiale, deseurile alimentare sunt o problema uriasa in gospodarii. Cu toate acestea, o modalitate care poate preveni excesul de deseuri este daca consumatorul respecta o singura regula: cumpara numai alimente pe care stie ca le va manca. Pare un lucru ciudat daca nu analizezi situatia, dar ai fi surprins de cata mancare este aruncata in mod regulat la gunoi.

  1. Incepe sa te bazezi pe containere refolosibile.

Odata ce incepi sa cumperi doar ceea ce ai nevoie, treci la nivelul urmator, depozitarea alimentelor intr-un mod corespunzator. Acest lucru va prelungi viata si va pastra lucrurile proaspete cat mai mult timp.

Investeste in recipiente etans, de calitate pentru lucruri precum ingrediente de coacere, cereale si alte lucruri care se pot opri rapid. Daca cumperi produse alimentare din piete sau produse pulbele la vrac din magazine, cutiile refolosibile sunt deosebit de importante pentru a le avea in bucatarie.

  1. Incepe sa folosesti un compostor de gradina.

In fiecare zi, o cantitate mare din ceea ce arunci in cosul de gunoi ar putea fi compostat si returnat pe pamant. Daca ai spatiu suplimentar, cu ajutorul unui compostor de gradina poti porni cu usurinta aparatul pentru procesarea alimentelor de care nu mai ai nevoie si care s-ar putea reface in gradina ta. Excesul de mancare nu se va risipi, gradina ta va fi plina de nutrienti si te vei putea simti mai bine cu privire la impactul tau asupra planetei. Castiga, castiga, castiga.

reduce deseurile prin reciclare

  1. Invata sa repari mai degraba decat sa arunci.

Cand a fost ultima data cand ai reparat ceva rupt, in loc sa il arunci pentru a achizitiona unul nou? Nu iti amintesti? Dar a cumpara articole de inalta calitate si a le repara atunci cand este necesar este cu atat mai bun pentru planeta decat sa cumperi o multime de lucruri ieftine si de unica folosinta.

Data viitoare cand o curea se decupleaza de pe un rezervor sau o lampa nu mai functioneaza, petrece cateva minute pentru a vedea daca este reparabila, in loc sa o arunci la gunoi si sa comanzi una noua. Incearca sa vezi daca aceasta mai poate fi utilizabila sau reparata.

  1. Anuleaza posta inutila.

Daca casuta postala este supraincarcata cu cataloage in fiecare zi, dureaza doar cateva minute pentru a le anula prin dezabonare, astfel nu vei mai avea posta incarcata cu reviste, de care nu ai nevoie. Poate fi la fel de simplu ca accesul online sau ridicarea telefonului pentru a fi eliminat dintr-o lista de corespondenta. Cantitatea de deseuri de hartie pe care o produci va fi redusa semnificativ.

  1. Nu mai folosi farfurii de unica folosinta.

Chiar daca spalarea vaselor este o problema a existentei tale, deseurile create de farfuriile de hartie si ustensilele din plastic nu merita. Nu mai folosi hartia si plasticul pentru mesele mari.

  1. Inceteaza sa cumperi sticle de apa de plastic.

Sticlele de apa si canile de cafea din hartie sunt deseuri uriase de material. Cumpara o sticla de apa durabila si un termos de cafea draguț, astfel incat sa iti iei bauturile oriunde doresti. Te vei simti mult mai hidratat si mult mai putin risipitor.

 

Daca nu traiesti un stil de viata cu deseuri zero, exista intotdeauna loc pentru imbunatatire atunci cand vine vorba de ingrijirea planetei. Una dintre marile probleme ale societatii noastre este ca nu constientizam faptul ca viata ne este sufocata, afectata de tonele de deseuri pe care noi nu le gestionam corespunzator. Fii responsabil. Sorteaza, ai grija de sanatatea ta.

Search

decembrie, 2024