Suplimentele de colagen, chiar sunt bune?

Colagenul apare peste tot. In pudra de proteine, snack-baruri, suplimente si multe altele. Dar suplimentele de colagen iti pot oferi intr-adevar o piele mai sanatoasa, unghii mai puternice si o sanatate mai buna a intestinelor?

Inainte de a accepta aceste afirmatii ca fiind de fapt, cel mai bine este sa te uiti la natura colagenului, la modul in care ill produce corpul tau si la ceea ce spune stiinta despre suplimentele de colagen.

Ce este colagenul?

Colagenul este un grup de proteine ​​„dure, insolubile, fibroase” care alcatuiesc structura tesutului conjunctiv si constituie aproximativ o treime din toate proteinele din corpul tau. Au fost identificate peste doua duzini de tipuri de colagen, dintre care cele mai proeminente sunt:

  • Tipul I – gasit in piele, tendoane, dinti, organe interne si os
  • Tipul II– gasit in ochi si cartilaj
  • Tipul III – care se gaseste in piele, muschi, maduva osoasa, tesutul limfoid si vasele de sange

Colagenul este, de asemenea, prezent in ligamente, par si in membranele de protectie din jurul organelor.

Pentru a forma colagen, organismul necesita aminoacizi, in principal prolina, glicina, lizina si hidroxiprolină. Substante nutritive suplimentare, inclusiv vitamina C, zinc, cupru si mangan, ajuta la completarea si sustinerea matricei de colagen.

suplimentele colagen ajuta pielea

Exista beneficii dovedite stiintific pentru consumul de colagen?

Formele suplimentare de colagen contin de obicei colagen hidrolizat, numit si peptide de colagen. Unele stiinte sugereaza consumul acestei forme de colagen, care este impartit in proteine ​​mai mici, poate conferi beneficii, inclusiv:

  • Imbunatatirea sanatatii si aspectului pielii, cum ar fi o elasticitate mai buna, o hidratare crescuta si mai putine riduri
  • Mai putine dureri articulare si rigiditate la pacientii cu osteoartrita si artrita reumatoida
  • Vindecare mai rapida a ranilor
  • Cresterea masei musculare atunci cand este asociata cu antrenamentul de rezistenta
  • Cresterea densitatii minerale osoase

Cu toate acestea, nu toate studiile sunt de acord cu aceste beneficii, iar unele studii au fost finantate de companii de suplimente de colagen, care pot introduce o masura de prejudecata in proces si rezultatele raportate. De asemenea, s-au facut multe studii pe animale de laborator, deci nu este clar daca oamenii ar avea aceleasi rezultate.

In prezent, nu exista dovezi stiințifice solide care sa sustina afirmatiile privind capacitatea colagenului de a vindeca problemele intestinale, de a spori sanatatea creierului sau de a imbunatati rezultatele pierderii in greutate.

Deoarece corpul descompune orice colagen pe care il consumati in partile sale componente, inclusiv aminoacizii, nu este usor sa stabilesti daca beneficiile aparente ale suplimentelor de colagen provin din colagenul insusi sau din aminoacizii pe care ii contine, care sunt prezenti si in alte surse de proteine.

Dar produsele vegane cu colagen?

Peptidele de colagen gasite in suplimente si alimente functionale sunt derivate din surse animale, cum ar fi porci, vaci, pesti sau oua, astfel incat nicio optiune pe piata nu este potrivita pentru cei care aleg diete complet vegetale. Colagenul suplimentar poate provoca, de asemenea, suferința digestiva sau poate duce la cresteri periculoase ale calciului din sange.

Unele companii valorifica o combinatie de bacterii, enzime si drojdie sau folosesc fermentatia pentru a crea colagen vegan. Aceste ingrediente se gasesc in cea mai mare parte in produsele de infrumusețare si ingrijire personala in acest moment, dar pot deveni mai disponibile pe scara larga in suplimente si alimente in viitor.  Nu se stie cum aceste optiuni de colagen fara animale se compara cu colagenul animal ca functie si beneficii.

Ar trebui sa incerce boostere de colagen?

Pana cand colagenul fara animale devine mainstream, singurele optiuni de colagen vegan disponibile sunt de fapt suplimentele nutritive. Acesti „stimulatori de colagen” contin elementele de baza pe care corpul tau le foloseste pentru a-si produce propriul colagen. Unele includ, de asemenea, ingrediente suplimentare cu proprietati cunoscute sau pretinse de stimulare a colagenului.

Cu toate acestea, suplimentele nu sunt lipsite de riscuri. Indiferent daca sunt derivate de la animale sau vegane, suplimentele si stimulatorii de colagen nu sunt reglementati si pot sa nu contina cantitatile si tipurile de nutrienti enumerati pe eticheta. Peptidele de colagen derivate din animale pot fi contaminate cu metale grele si alte toxine din mediul inconjurator care se acumuleaza in tesuturile si oasele animalelor. Exista, de asemenea, riscul unei reactii daca ai alergie la sursa colagenului sau a nutrientilor suplimentari.

Cum pot creste productia de colagen in mod natural?

Consumul de alimente care contin aminoacizi si substante nutritive din care se formeaza colagenul ofera corpului materii prime pentru a face mai mult colagen fara suplimente. Toate componentele colagenului se gasesc in alimentele vegetale intregi: fasole si leguminoase, nuci si seminte, fructe si legume si cereale integrale.

Pentru a obtine intreaga gama de nutrienti care sustin productia de colagen:

  • Consuma suficiente proteine ​​pentru nivelul de activitate
  • Mananca mai multe frunze verzi pentru a creste aportul de cupru
  • Consuma o varietate de fructe si legume colorate pentru a-ti creste aportul de vitamina C si alti antioxidanti
  • Adauga seminte de canepa, seminte de dovleac, caju si alte alune si seminte cu continut ridicat de zinc
  • Include fasole, legume radacinoase si produse din soia intregi in dieta ta pentru a creste aportul de acid hialuronic, o componenta a colagenului din piele

In plus, poti pastra colagenul pe care il ai deja evitand alimentele si obiceiurile de viata care cresc productia de radicali liberi sau inflamatia. Pentru a preveni deteriorarea:

  • Scoate zaharurile adaugate din dieta
  • Limiteaza expunerea directa la UV
  • Nu fuma si stai departe de fumul pasiv

Urmarea unor modele de viata sanatoase si a stilului de viata, inclusiv consumul unei varietati de alimente vegetale intregi, sustine productia innascuta de colagen a corpului. In majoritatea cazurilor, acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru a vedea aceleasi beneficii atribuite suplimentelor de colagen. Daca nu, discuti cu un medic experimentat pentru a determina daca ai o afectiune care afecteaza productia de colagen, astfel incat sa poti aborda si corecta cauza principala.

Search

martie, 2024