Suntem în punctul în care lumea o să fie revoluționată prin 5G. Tehnologia o să intre în viețile noastre și o să ne transforme ca nimic altceva înaintea ei. Nici nu se știe dacă, la final, o să mai fim oameni sau o să fim un soi de cyborgi ultraconectați la Internet și hiperdeștepți. Sau, evident, nimic din toate acestea nu se va întâmpla, iar 5G va fi ca oricare altă tehnologie de dinaintea ei.
Ce este 5G?
5G, pe scurt, e a cincea generație a tehnologiei de comunicare radio folosită de rețelele telecom. Primele telefoane mobile, de exemplu, foloseau 2G. Și 2G a însemnat un salt imens în domeniu, pentru că a introdus transmisia digitală, înlocuind-o pe cea analog. Astfel, te poți raporta la fiecare generație ca de exemplu: 2G a fost despre apeluri și mesaje text sub formă de SMS, 3G a fost despre apel video realizat printr-o conexiune de date mobile pe telefon, iar 4G a fost despre streaming video prin YouTube, Netflix și altele. Ca tehnologie de bază, 4G și 5G sunt relativ similare. Dar cel din urmă este mai avansat și, astfel, este gândit să fie mai eficient și din punctul de vedere al reducerii interferențelor între stații și a alocării resurselor de spectru. Internetul pe telefon, cu adevărat, s-a dezvoltat odată cu 3G și a explodat cu 4G. Dar 5G îl va duce la următorul nivel, adică viteze mai mari și capacitatea de-a primi mai mult conținut în același timp. Un scenariu de utilizare pentru clienți obișnuiți poate fi acesta: te uiți la videouri 4K pe telefon. Și asta fără buffering, fără așteptare. 5G nu-i vreun soi de magie neagră. E doar o denumire ușor de folosit de cetățeni obișnuiți, companii și autorități de reglementare ca să vorbească despre un set de standarde și tehnologii dedicate transferului de date dintr-o parte în alta. Totul wireless, pe orice dispozitiv capabil să fie conectat la Internet. Ce stă la baza oricărei tehnologii wireless e însă unda radio. Așa cum, până de curând, ai putut prinde canale TV doar cu un „lighean” de antenă parabolică și un cablu, iar la radio încă funcționează treaba asta, așa primește și telefonul Internet ca să intri pe Instagram, Facebook și pe alte site-uri. Orice comunicare wireless se face cu o undă radio – sau, mai precis, cu o undă electromagnetică. De la Wi-Fi pâna la 5G și raze X, totul e în zona asta.
Ce diferă, și aici e important de reținut, e energia pe care o propagă. Știi deja că razele X sunt periculoase, dar sunt periculoase în exces. Poți face câteva radiografii pe an, dar câteva radiografii pe zi timp de un an s-ar putea să te omoare lent. De aici pornește și teama de cuptoare cu microunde, dar și frica de 5G. Unda radio e caracterizată de lungimea ei (în metri). Graficul de mai jos îți arată la ce scară vorbim de treaba asta, de la unde radio la raze gamma. Cele din urmă sunt cele mai periculoase și cele care duc la cancer. Despre ce se discută cel mai des când vine vorba de 5G e frecvență. Aceasta e măsurată în herzi și reprezintă cantitatea de unde care trec, într-o secundă, printr-un punct. Frecvența e corelată cu lungimea undei – de la 100 mii de kilometri până la 1 picometru (adică foarte puțin). Astfel, dacă lungimea de undă e mai mică, frecvența crește.
De ce e relevant să știi aceste cifre?
Pentru că undele radio din zona asta sunt mai mari decât celulele din corpul tău și, ca primă idee, nu le afectează direct. În România, licitația pentru 5G, organizată de ANCOM va oferi operatorilor acces la următoarele benzi: 700, 800, 1.500, 2.600, 3.400 – 3.800 MHz. Licitația mai durează însă, a fost amânată pentru sfârșitul anului 2020. Chiar dacă operatorii din România s-au băgat deja pe 5G, ei n-au făcut decât să construiască 5G pe rețea 4G, în câteva puncte din câteva orașe. Primele, de 700 MHz, sunt bune pentru distanțe mari, când furnizorii de Internet nu-și permit să pună prea multe antene, că nu au atât de mulți clienți, dar ar vrea să asigure ceva acoperire. Apoi, cele din zona cealaltă, de aproape 3.800 Mhz, sunt folosite pentru că pot asigura viteze mai mari de transfer. Nu sunt bune pe distanțe mari, așa că e nevoie de mai multe antene, dar în oraș trebuie deserviți mai mulți clienți.
Cât de periculos e 5G?
Adepții Teoriei conspirației sunt direcți aici: 5G, alte frecvențe, unde radio care ne vor prăji creierele. Da, undele radio prăjesc creiere și pielea, dar nu așa cum ai crede. De exemplu, există o tehnologie denumită Active Denial System și dezvoltată de armata SUA. Ce face e să focalizeze energie electromagnetică și astfel să creeze un disconfort pentru cel care recepționează raza. Doar că acel sistem folosește o frecvență de 90 GHz (mult peste 5G) și energia e concentrată într-un punct. 5G, din motive evidente, nu va fi unidirecțional, pentru că niciun operator nu-și permite așa ceva din rațiuni economice. Iar puterea, chiar dacă totul ar fi unidirecțional, ar fi prea mică. Teama față de 5G acum este una veche, încă din vremea primelor telefoane mobile. Telefonul nu expune tot corpul uman la radiații și nu în acest ritm din studiu. Per total, experții au tras concluzia că telefoanele nu sunt un pericol pentru sănătate. Sigur, nu va fi acesta finalul studiilor de tipul acesta, mai ales pe fondul dezvoltării 5G.
Dacă îți faci griji de radiații, ține cont că sunt peste tot în jurul nostru și nu doar de la echipamente electronice. Pământul emite radiații, din Univers vin radiații și Soarele emite, de asemenea, radiații. În cazul telefoanelor, ca în orice context cu radiații, e vorba de doză, de impactul asupra corpului și care sunt limitele și măsurile de protecție. De aceea sectorul telecom are standarde pe care trebuie să le respecte, pentru că, cinic spus, nimeni nu vrea să ucidă oameni care dau bani. Încă un lucru de ținut minte în privința radiației radio din telefoane. Nu sunt radiații ionizate, cum sunt cele de la razele X. Acelea pot afecta ADN-ul și pot distruge țesut viu. Radiațiile din telefoane și din 5G n-au suficientă putere să distrugă ADN-ul și să afecteze la nivel molecular. Până în acest moment, nu există niciun studiu care să arate că, da, radiațiile radio ale telefoanelor și turnurilor GSM cauzează cancer. De asemenea, e responsabilitatea fiecărui stat în parte, și fiecărui producător de echipamente, și fiecărui operator telecom să respecte regulile. Dacă nu le respectă, ei bine, atunci nu mai ține de tehnologie, ci de oameni.