Trucuri simple pentru a proteja bugetul personal.

La prima vedere, poate părea dificil să-ți schimbi obiceiurile de cumpărare, dar vei vedea că este mult mai lesne în realitate. Dacă vrei cu adevărat să înveți cum să faci economie și să nu mai risipești banii, trebuie să ții cont de câteva aspecte aparent banale, dar în realitate foarte importante. Saptamanile trecute am facut o prima serie de propuneri pentru economisire. Ne-am gandit sa continuam cu aceste propuneri deoarece e bine sa fim mai atenti cu bugetul personal in perioada urmatoare.

cumpara haine din bugetul personal

Așteaptă 24 de ore înainte de-a cumpăra ceva scump

Psihologii recomandă această perioadă de 24 de ore de așteptare, înaintea unei achiziții importante. Poate fi vorba de un nou smartphone, de un costum foarte scump sau de o vacanță care te atrage foarte mult. În acest timp, vei putea să te gândești în liniște dacă merită cu adevărat să faci acea cheltuială, dacă ți-o permiți și dacă nu cumva va trebui să renunți la alte lucruri importante ca să ți-o poți permite. De aceea, este bine să nu cedezi primului impuls de a cumpăra ceva scump, ci să aștepți 24 de ore. Dacă și după perioada de așteptare ești la fel de hotărâtă să cumperi, atunci înseamnă că este în regulă să iei această decizie.

 

Nu pleca singură la cumpărături

Dacă știi că ți-e greu să reziști tentațiilor când mergi la cumpărături, atunci ar fi bine că nu te mai duci singură, ci cu o rudă sau o prietenă care îți va mai domoli elanul de-a risipi bani si iti vor proteja bugetul personal. Desigur, partenerul sau partenera de cumpărături trebuie să fie o persoană rațională și econoamă, altfel nu te va ajuta deloc. Un alt avantaj este că dacă vei merge prin magazine doar însoțită de cineva, atunci cu siguranță vei merge mai rar, doar când prietena sau prietenul te poate însoți.

carucior de cumparaturi personale

Renunță la căruciorul de cumpărături

Cărucioarele din magazine sunt din ce în ce mai mari și mai încăpătoare, ca să te încurajeze astfel să cumperi cât mai mult. Este un truc foarte eficient de marketing, pe care îl poți evita însă foarte simplu. Ia cu tine un cărucior de cumpărături doar atunci când știi că ai foarte multe pe listă. Dacă nu trebuie să cumperi foarte multe produse poți folosi doar un coșuleț mic în care să le pui, ori le poți ține pur și simplu în brațe. Cu siguranță nu vei fi tentată să cumperi lucruri inutile în momentul în care ai deja brațele pline cu produse și nu ai avea unde să mai ții și altele. Prin urmare, vei alege mult mai cu atenție ce și cât cumperi.

Roagă pe altcineva să cumpere în locul tău

O altă soluție foarte eficientă de a limita risipirea banilor pe cheltuieli inutile este să rogi pe cineva apropiat să meargă la cumpărături în locul tău. Îi dai lista și banii și poți sta liniștită, pentru că sigur nu te vei trezi acasă cu produse de care nu ai nevoie și la care nu te-ai gândit inițial. E cea mai bună variantă, dacă știi că îți este foarte greu să reziști tentației de-a cumpăra lucruri inutile, sub impulsul momentului.

pungi cumparaturi

Mai aruncă o privire peste produsele alese, înainte să plătești

Înainte de-a merge la casă să plătești tot ce ți-ai ales din magazin, mai stai câteva minute și privește cu atenție produsele. Vezi dacă ai cu adevărat nevoie de toate acum, dacă unele pot să mai aștepte, sau dacă îți plac toate cu adevărat. În acest fel, ai ocazia să mai faci o selecție și să renunți la unele obiecte, pe care le poți cumpăra cu altă ocazie. La final, când ajungi la casă, trebuie să fii sigură că ai vrut cu adevărat ce ai cumpărat, că ai conștiința împăcată și că nu bugetul personal nu sufera profund.

 

Ține cont de aceste sfaturi simple și eficiente, ca să nu mai risipești bani.  În acest fel, vei face economii și vei putea strânge bani pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. Iar asta va fi posibil fără să fie nevoie să strângi cureaua prea tare sau să te privezi de micile bucurii ale vieții. Pur și simplu vei învăța cum să cheltuiești banii corect, în funcție de nevoile și posibilitățile tale.

Search

aprilie, 2024