„Mărțișor – Simbol și Tradiție” în Piața Unirii din Iași

Peste 30 de meşteri populari din Moldova şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova și Ucraina vor fi prezenți la cea de-a X-a ediție a evenimentului „Mărțișor – Simbol și Tradiție”, desfăşurat în perioada 27 februarie – 2 martie 2025, în Piața Unirii din Iaşi.

Organizat de Asociaţia „ART-Meşteşugurile Prutului” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Ateneul Național Iași, Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare” – Iași și Centrul de Informare Turistică Iași, evenimentul continuă demersurile de promovare a celei mai cunoscute sărbători a primăverii.

Martisor - ART Mestesugurile Prutului

Mărțișorul, simbol tradițional românesc inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO, aduce în mijlocul comunității meșteri populari care continuă tradiția, respectând toate cerințele etnografice, de la materii prime folosite, până la simboluri, tehnică de lucru, cromatică arhaică etc. „Timp de patru zile, invităm publicul să se bucure de o atmosferă sărbătorească, dar și de lucru şi de comunicare între generații, pentru că vom povesti despre obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești, prin intermediul semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicilor de confecționare a acestuia”, subliniază Silvia Cozmîncă, președinta Asociaţiei „ART-Meşteşugurile Prutului” Iași.

Vizitatorii „Mărțișor – Simbol și Tradiție”, vor găsi la standurile meșterilor populari  mărțișoare tradiționale, precum și obiecte specifice fiecărui meșteșug, care pot constitui cadouri de primăvară.

„Nu ratați întâlnirea cu acești meșteri populari valoroși, care reușesc, în fiecare an, să aducă primăvara mai aproape și să ne transmită dragostea lor pentru tradiții și obiceiuri”, afirmă Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

O secțiune specială este dedicată atelierelor educaționale pentru copii, privind istoria, legendele și tehnicile confecționării mărțișorului tradițional, susținute de specialiști ai Muzeului Etnografic al Moldovei.

Search

martie, 2025