In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac pufos cu nuca si ne apucam sa cautam retete de cozonaci! Ei bine suntem in perioada Sarbatorilor de Paste! Si emotiile pe zi ce trec, cresc si ele. Iepurasul, cadourile mult dorite, ouale rosii si, bineinteles, cozonacii nelipsiti. Acestia dau nota finala, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei. Fiecare tanara gospodina,de-a lungul anilor isi capata o anumita reteta de cozonac pufos cu nuca, avand propriile secrete ce dau un rezultat sigur. De-a lungul timpului am intalnit mai multe retete de cozonaci, dar tot cei cu umplutura de nuci sunt preferatii casei, si ce poate fi mai bun la o seara de vizionat filme, decat o felie de cozonac pufos cu nuca si un pahar cu lapte? Iar ziua pregatirii cozonacilor trebuie sa fie una vesela, devine si mai frumoasa atunci cand ii pregatesti impreuna cu cineva drag.
INGREDIENTE
Ingrediente folosite pentru prepararea retetei de cozonac pufos cu nuca:
- Aluat:
- faina- 1kg,
- unt- 200 gr,
- drojdie proaspata – 3 cubulete/ 75 gr,
- lapte- 500 ml, unt- 200 gr,
- zahar tos – 250 gr,
- galbenusuri – 6,
- esenta de rom – 2 fiole,
- coaja rasa de la o lamaie,
- 3 plicuri de zahar vanilat,
- sare – o lingurita;
- Umplutura:
- nuca macinata – 250 gr,
- lapte – 4 linguri,
- zahar tos – 5 linguri,
- esenta de rom – o fiola,
- cacao – o lingura cu varf,
- Optional: rahat – 100 gr, mac.
Pentru inceput, as vrea sa va expun cateva secrete de-ale mele, care m-au ajutat foarte mult sa imi iasa un cozonac pufos cu nuca superb:
- Prima oara se ia in considerare ambientul unde se va pregati traditionalul cozonac pufos cu nuca. In camera trebuie sa fie cald si fara nici un current, iar cel mai important – liniste!
- Aluatul de cozonac pufos cu nuca este unul sensibil, si pentru el este necesar tot ce este mai bun: faina cernuta de aproximativ 3 ori, toate ingredientele proaspete si tinute la temperatura camerei, drojdia sa fie de o calitate buna si, de asemenea, proaspata.
- O alta regula: textura aluatului. Faina trebuie pusa treptat, pentru a forma un aluat aerisit. Acesta este bun cand se lipeste usor de maini, dar nu de vasul in care este tinut.
- Framantatul este regula de aur al aluatului de cozonac pufos cu nuca. Cu cat mai mult va fi framantat cu atat mai pufos va fi acest cozonac pufos cu nuca.
- Pentru a creste cat mai mult, primele 20 min. de coacere este nevoie de un foc puternic, si in acelasi timp nu se deschide usa cuptorului, pentru a tine temperatura constanta, iar dupa expirarea acestui timp, focul se micsoreaza pana la 160 de grade.
- Pe langa aluat, este foarte importanta umplutura, ce trebuie sa fie cremoasa, dar nici prea moale. Nucile macinate se pot opari din timp cu putin lapte, pentru a scoate gustul amarui din ele.
Modul de preparare a retetei de cozonac pufos cu nuca
Odata expuse aceste secrete, cred ca ar fi indicat sa expun si pasii necesari pentru parcurgere:
- Pentru inceput pregatim maiaua, cea obisnuita tuturor aluaturilor dospite. Intr-un vas, punem drojdia zdrobita si turnam 4 linguri de lapte caldut. Amestecam pana se dizolva drojdia, iar la sfarsit punem 3 linguri de faina si o lingurita de zahar. Amestecate iarasi toate, lasam aproximativ 20 de minute sa creasca in volum.
- In acest timp, frecam 5 galbenusuri cu un praf de sare si la final adaugam coaja rasa de la o lamaie. Separat in alt vas punem nuca macinata cu putin lapte, pentru a scoate acel gust amar, iar, ulterior, topim si untul.
- Intr-un vas destul de incapator, punem faina cernuta de cu seara, maiaua crescuta, compozitia de galbenusuri, laptele caldut, zaharul, zaharul vanilat, esentele de rom si aici incepe etapa cea mai interesanta: framantatul. Toate amestecate incetul cu incetul, vor forma o compozitie destul de lipicioasa, si in momentul framantarii se va adauga cate o lingura de unt topit. Framantatul aluatului dureaza aproximativ 30 min, iar miscarile nu trebuie sa fie bruste, totul fiind facut cu gentilete. Odata terminat framantatul, presaram peste aluat putina faina si il acoperim cu un prosop de bumbac curat. Vasul se lasa intr-un loc cald, la dospit, timp de o ora.
- In acest timp, pregatim umplutura. In ingredientele expuse mai sus, putem adauga 3 albusuri batute spuma, pentru a fi mai cremoasa.
- Dupa ce a expirat timpul, preincalzim cuptorul la 180 de grade si incepem etapa de asamblare.
- Impartim aluatul in 2 parti egale pe o suprafata unsa cu putin ulei, intindem foaia de aproximativ 5 cm grosime. A doua parte urmeaza acelasi curs. Umplutura de nuci se intinde pe amandoua, rahatul taiat cubulete se aseaza peste amandoua foi si se ruleaza fiecare in parte. Apoi, puse una langa alta, se unesc varfurile si le impletim intre ele.
- Intr-o tava cu hartie de copt, asezam cozonacul, ce va deveni in curand un superb cozonac pufos cu nuca, si il ungem cu galbenusul ramas, iar deasupra presaram putin mac. Se lasa inca 10 min in tava, pentru a se linisti, dupa care il punem la cuptor. Timp de 20 de min. nu se va umbla in cuptor, iar dupa expirarea timpului, pur si simplu, focul il micsoram pana la 160 de grade de la 180 de grade cat a fost preincalzit cuptorul. Mai lasam maxim 40 de minute la aceasta temperatura constanta de 160 de grade. Verificam cozonacul pufos cu nuca daca este copt bine cu ajutorul unei scobitoare, apoi il lasam sa se odihneasca putin, aprox. 10 min., in cuptorul inchis si intredeschis. Apoi asezam cozonacii pe o tava, ii invelim cu un prosop, ii lasam sa raceasca, iar spre final ii invelim intr-o folie transparenta, asa isi vor ramane pufosi, fara a se intari.
- De Paste impreuna cu acesta cozonac pufos va recomandam sa pregatiti si pasca cu smantana sau pasca cu branza.Va urez pofta buna la masa de sarbatori alaturi de acest cozonac pufos cu nuca si Sarbatori fericite tuturor!