Când partenerii au același loc de muncă

Când partenerii au acelasi loc de munca, ei petrec mult mai mult timp împreună decât alte cupluri. Să vedem ce efecte are această situaţie, cu bune şi cu rele. Chiar dacă lucrează în birouri diferite, doi parteneri vor merge împreună la masă, se vor intersecta la şedinţe, vor merge în aceleaşi teambuilding-uri şi la aceleaşi petreceri de Crăciun, vor avea mai mulţi prieteni comuni. Dacă şi locuiesc împreună, probabil vor merge împreună către birou şi, de cele mai multe ori, vor pleca împreună de la birou. Pot avea chiar si cel mai grozav loc de munca, daca nu sunt atenti la comportament vor aparea situatii delicate.

 

 Efectele lipsei unui spaţiu interpersonal

 Distanţa îi ajută pe oameni să anticipeze revederea şi să se bucure când petrec timp împreună. Dacă doi parteneri au acelasi loc de munca inseamna ca  petrec mult timp împreună zilnic, familiaritatea şi rutina se instaurează mai repede decât în alt cuplu, şi ei trebuie să fie atenţi să îşi facă un program diferit măcar în câteva seri din săptămână. Este important să aibă activităţi separate şi prieteni diferiţi, pentru a se dezvolta liber şi a se proteja de influenţele nivelatoare ale vietii de cuplu. Petrecând mult timp împreună şi în acelaşi grup social, vor vedea cu întârziere schimbările care apar în relaţia lor sau schimbările fiecăruia în parte. Vor risca să ignore, mai uşor decât alte cupluri, semnalele care arăta că au apărut probleme.

lucrul in cuplu

Când cei doi parteneri au acelaşi şef

Dacă au acelaşi şef, vor avea aceleaşi nemulţumiri faţă de relaţia cu el şi le va fi mai greu să se detaşeze şi să vadă soluţiile. Dacă unul dintre ei are o relaţie bună cu şeful, celălalt s-ar putea să se supere şi să se simtă respins nu doar de şef, ci şi de partener. Dacă relaţia mai bună e între unul dintre parteneri şi un şef de sex opus,  celălalt partener poate cu uşurinţă să devină gelos şi iraţional.

 

Când unul dintre parteneri este şeful celuilalt

În acest caz, vor apărea discuţii în rândul celorlalţi membri ai echipei. Orice laudă sau recompensă riscă să fie privită cu invidie, iar şeful este suspectat că face favoruri nemeritate. Partenerul aflat în subordine este parţial exclus din grup, căci colegii săi nu doresc ca unele discuţii şi detalii să ajungă la urechile şefului. La această atmosferă de neîncredere se adaugă dificultatea de a primi ordine direct de la cel/cea care la câteva ore distanţă se va afla în cu totul alt rol. Uneori este posibil că cel care este şef la muncă să dezvolte tendinţe dominatoare şi în relaţie, în timp ce partenerul celălalt poate dezvolta sentimente de inferioritate, care îl vor face să devină mai irascibil şi mai agresiv în timpul liber.

cafea la locul de munca

Competitivitatea şi cooperarea

Dacă cei doi parteneri sunt colegi, pot deveni competitivi, iar această situaţie poate duce la frustrări care apoi vor fi transferate în relaţia intimă. În egală măsură, este posibil ca tristeţile sau revoltele din relaţia personală să influenţeze negativ relaţia de muncă, împiedicându-i pe cei doi să lucreze în echipă. Dacă tocmai s-au certat şi sunt supăraţi, s-ar putea să aibă dificultăţi să lucreze la un proiect comun, la fel cum s-ar putea chiar să se saboteze unul pe altul. Uneori este posibil că unul dintre ei să profite de înţelegerea celuilalt ca să întârzie cu realizarea propriilor sarcini.

 

Viaţa socială

Mulţi oameni au obiceiul de a flirta la muncă. Acest obicei, în majoritatea cazurilor fără alte intenţii, îi ajută pe oameni să îşi crească stima de sine şi să se simtă atrăgători. În plus, ei se detaşează astfel de stresul legat de muncă şi trec mai uşor peste unele zile mai plictisitoare sau mai neplăcute. Se duc mai motivaţi la serviciu, mai ales când munca lor nu le aduce satisfacţii importante. Prezenţa celuilalt partener tinde să blocheze manifestările spontane şi glumele cu tentă de seducţie. Fiecare replică devine mai cenzurată, iar în cazul în care unul dintre parteneri este posesiv sau gelos, relaţiile interpersonale cu ceilalţi colegi pot deveni delicate. Nimic nu mai e ce pare pentru partenerul gelos, fiecare cuvânt fiind interpretat şi distorsionat. Partenerul aflat sub ,,supraveghere” devine tensionat şi se poate închide în sine. În timp, randamentul lor profesional poate scădea, iar zilele devin presărate cu certuri şi conflicte iscate din senin. Chiar când niciunul dintre ei nu are excese de gelozie, comportamentul lor va fi supus cenzurilor şi pot să se simtă ca şi cum ar fi adolescenţi aflaţi într-un grup de prieteni, în timp ce părinţii lor sunt de faţă.

Vom reveni in viitorul apropiat cu alte exemple si situatii intalnite atunci cand partenerii au acelasi loc de munca.

Sunt o gramada de studii pe acesta tematica, dar noi te invitam sa ne spui ce situatii ai experimentat tu.

Search

aprilie, 2024