Elemente importante pentru o relație de lungă durată.

Doar pentru simplul fapt că tu și partenerul sau partenera ta sunteți atât de îndrăgostiți în acest moment, acest lucru nu presupune o garanție a unei relații de durată. Nu încerc să vă descurajez însă sentimentele se pot schimba în timp. S-ar putea să vă simțiți iubirea foarte profund acum dar vor fi momente când veți simți exact opusul față de persoana iubită. Este iubirea de ajuns? Mi-ar plăcea să spun că da, dar există și alte modalități care vă pot aduce succesul într-o relatie de lunga durata și nu doar să fiți îndrăgostiți pur si simplu. Ca să fiți siguri că relația va fi una de durată, asigurați-vă că îndeplinește următoarele:

relatie de lunga durata

Încrederea

Încrederea este acel lanț care unește relația de o parte și de alta. Este temelia pe care relația rezistă și totodată lucrul care unește toate aspectele acesteia. Pe scurt, încrederea e un ”must” în orice relație. Dacă dragostea este cea care dă naștere romantismului dintre doi oameni, atunci încrederea este cea care îi va ține împreună. Fără ea, este puțin probabil ca dragostea să dureze pentru că încrederea alungă temerile și insecuritatea asigurând spațiu pentru iubire.

Intimitatea

Intimitatea este caracterizată de acea apropiere emoțională pe care o simți alături de partener/parteneră. A fi proaspăt îndrăgostit generează un sentiment de intimitate neîntâlnit până atunci.  Pentru cele mai multe cupluri, totuși, intimitatea își începe procesul de diminuare chiar din primii ani de relație. Nu așa ar trebui să stea lucrurile pentru că intimitatea reprezintă în acest caz mult mai mult decât un sentiment așa cum și dragostea este mai mult decât un sentiment banal.

Intimitatea ar trebui cultivată și fiecare persoană implicată într-o relație ar trebui să depună un efort pentru a o aduce pe culmi. Sexul este, desigur, primul lucru care ne vine în minte atunci când menționăm intimitatea însă aceasta are o semnificație mult mai profundă, dincolo de relațiile erotice. Intimitatea autentică înseamnă să ne iubim partenerul/partenera în așa fel încât să putem empatiza cu felul lor de a iubi. Să fii intim înseamnă să-ți duci soția la un picnic sau poate să-i cumperi soțului un bilet la meciul echipei preferate.

inimioare de dragoste

Deschiderea

Transparența într-o relatie de lunga durata este crucială fiindcă nu lasă loc de îndoieli sau neîncredere. Atunci când nu ai nimic de ascuns, dragostea și liniștea au loc în relația de cuplu. Nu va exista rușine atât timp cât tu și partenerul tău sau partenera ta veți fi deschiși în ceea ce privește trecutul. În același timp trebuie să existe toleranță și îngăduință de fiecare parte. Lipsa prejudecăților va transforma relația într-una mult mai profundă.

Vulnerabilitatea

Vulnerabilitatea este privită de cele mai multe ori ca o slăbiciune însă într-o relație romantică ea este o sursă de putere și una din cheile unei conexiuni de lungă durată. Dacă reflectăm puțin, a te îndrăgosti este cea mai mare dovadă de vulnerabilitate întrucât este un risc foarte mare pe care ni-l asumăm. Autonomia este benefică într-o relație pentru că ajustează momentele de criză, le temperează. Ca o relație să rămână puternică este nevoie totuși de vulnerabilitate care să conducă la o manifestare a dependenței față de celălalt.

În majoritatea mariajelor, lipsa vulnerabilității este cea care distruge intimitatea și foarte des este o cauză a divorțului. Dacă ideea vulnerabilităţii te sperie, analizează-te și găsește lucrul care te reține din a fi sincer și comunicativ cu partenerul de viață. Eliberează-te de lucrurile dureroase prin iertare pentru că acest lucru te va face să îți recapeți încrederea. Doar atunci vei avea libertatea de a primi iubire necondiționată.

relatie de dragoste

Iubirea

Deși sună a truism, nicio relație nu poate supraviețui fără iubire. De fapt, nicio relație autentică nu poate fi întemeiată fără aceasta. Ca o relație de cuplu să aibă durabilitate, dragostea trebuie să fie necondiționată. Totuși, cum este această iubire lipsită de condiții obținută? Totul pornește de la nivel personal.

Mai întâi trebuie să-ți definești stima și încrederea de sine pentru ca, ulterior, să ai bazele unei relații ce va dura. Desigur, asta nu presupune în nici un caz lipsa dificultăților emoționale sau faptul că nu ai nevoie de suport. Din contră, înseamnă că te simți bine în pielea ta și că te prețuiești.

În mod particular, într-un mariaj, sunt cei doi parteneri care devin una și nu jumătăți ale lor. Înainte de a te angaja într-o relație amoroasă, trebuie să înțelegi că persoana de lângă tine nu te va completa ci tu însuți va trebui să te simți completat pentru ca relația să funcționeze și prin urmare, să fie una de durată.

Odată ce ai obținut acest lucru, nu va mai fi dificil să-i oferi iubire necondiționată persoanei iubite.  Motivul e că odată ce ți-ai înțeles defectele, le-ai acceptat și ai ajuns să te iubești pentru cine ai devenit, ești pregătit să-ți iubești partenerul chiar dacă inițial ai știut că nu va fi niciodată perfect sau capabil să te completeze.

Search

aprilie, 2024