Licu, o poveste românească

Se spune că o poveste bună vinde bine. Cât de adevărată crezi că trebuie să fie o poveste, ca să fie bună? Şi cât de bună e o poveste adevărată? Azi vorbim despre un film romanesc bun cu o poveste adevărată. Licu, o poveste românească , un documentar cât 1000 de cuvinte.

Documentarul, scris şi regizat de Ana Dumitrescu, vorbește despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani, care a supraviețuit unor evenimente istorice majore. Licu, o poveste românească este un documentar despre trecerea timpului şi despre bătrânețe, o meditație despre propria condiție şi efemeritate.

La vârsta lui, ”Licu a rămas singur cu amintirile sale – despre familie şi momentele importante ale vieții lui. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album.”. Așa s-a scris prin ziare, dar e un film de văzut şi de plecat acasă cu gând, poate cu nostalgie, sau chiar dorința de a-ți suna bunicii. Licu a fost inginer de uzină electrică, refugiat când era adolescent, împreună cu familia, în România, la începutul anilor `40, din nordul Bucovinei, ocupat în timpul războiului de URSS. O viață de om în imagini, zâmbet, lucruri, fotografii.

Documentarul Licu, o poveste românească, regizat de Ana Dumitrescu, a fost deja recompensat cu marele premiu la Festivalul Dok Leipzig anul trecut şi a avut parte de o lansare frumoasă, la Festivalul One World România tot anul trecut, în București.

Cu o bogată experiență în fotojurnalism, Ana Dumitrescu a colaborat de-a lungul timpului cu numeroase publicații şi agenții din Franța şi România (National Geographic, Mediafax, Gamma-Rapho). Lucrările ei tratează subiecte precum Holocaustul rromilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, homofobia din România sau muncitorii fără forme legale din Franța. Numeroasele expoziții de fotografie semnate de Ana Dumitrescu au făcut înconjurul lumii. Cu documentarul e o altă poveste, dar una atât de bine spusă, tocmai pentru că e autentică până unde trebuie. Acest film romanesc a putut fi vizionat şi la Iași în cadrul Serilor filmului românesc.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024