Literatura universală contemporană a adus în atenția publicului cititor un nume care a fost pronunțat des în multe medii: Jonathan Frazen. Vă sună cunoscut nu-i așa? Autorul american în vârstă de 59 de ani a fost prezent la Iași, anul trecut într-o ediție extraordinară a FILIT (Festivalul Internațional pentru Literatură și Traduceri) care a reușit să adune nume importante din lume aliterară. Jonathan Frazen a acordat interviuri și a participat la discuții valoroase pe toată perioada FILIT-ului și așa publicul a reușit să bifeze pe lista întâlnirilor, una dintre cele mai importante.
De curând, editura Polirom a scos, în traducerea Danielei Rogobete, volumul ”Sfârșitul sfârșitului lumii”, încadrat la categoria Beletristică – viață de familie. Cartea propune o serie de eseuri care încearcă o radiografie a umanității, din perspectiva întrebării dacă, și, mai ales, cum poate fi salvată lumea.
Coperta cărții anunță: ” Romancier de mare forță, Jonathan Franzen se dovedește și un eseist redutabil. Prestigiosul prozator american face în Sfîrșitul sfîrșitului lumii un tur de forță foarte personal, încărcat de un umanism subtil, detectabil sub puseurile de pesimism și mizantropie ce îi punctează comentariile asupra lumii contemporane. Pasionat de păsări, îngrijorat de schimbările climatice și de ascensiunea lui Donald Trump, călător prin cele mai diverse colțuri ale lumii, din Antarctica pînă în Ghana și Albania, Franzen este un bun cunoscător și un comentator tăios al realităților actuale. Credincios lui însuși și adevărului în care crede, critică acerb derapajele de orice fel, chiar și pe cele ale ecologiștilor, a căror cauză o susține.
Atractive prin diversitatea tematică, prin incisivitatea polemică a comentariilor și prin poveștile din care se nasc, inclusiv cuceritoarele istorisiri autobiografice, eseurile din acest volum mai reușesc ceva: dezvăluie profilul foarte uman și, cumva, înduioșător al unui pesimist care speră totuși că lumea mai poate fi salvată.” Așa se prezintă trailer-ul pentru 270 de pagini de literatură de calitate, ”Sfârșitul sfârșitului lumii” merită măcar o răsfoire în librărie.
Un articol de Bianca Ioan