Amazing Grace – Aretha Franklin

Pe 25 martie în 1942 se năștea Aretha Louise Franklin. Acest nume urma să scrie file importante de istorie și să fie rostit de milioane de voci la microfoane importante. Aretha Franklin, legenda care a început cântând gospel în corul unei biserici baptiste, a câștigat 18 premii Grammy și este considerată una dintre cele mai de succes cântărețe din istorie, cu peste 75 de milioane de înregistrări vândute în întreaga lume.

”Amazing Grace” este documentarul care o are în prim plan pe artista afro-americană și care a fost lansat anul trecut, în același an în care Aretha Franklin a plecat dintre noi. Fără să fie lipsit de controverse, filmul prezintă un episod faimos din viața artistei din interiorul ”New Temple Missionary Baptist Church” din Los Angeles și ne întoarce în anul 1972; an în care este înregistrat unul dintre cele mai apreciate albume gospel: Amazing Grace.

Documentarul prezintă 11 minute de concert care nu au mai fost difuzate niciodată până în 2018. Aceste minute au fost filmate de Sydney Pollack și au fost catalogate drept minute de aur, comoară veritabilă pentru lumea muzicii, dar și pentru o experiență unică, atât cât se poate reproduce prin filtrul unei camere de filmat din 1972. Amazing Grace ne arată o Amazing Aretha Franklin, care face ca notele pieselor gospel să sune în așa fel încât nu le mai poate reproduce nimeni.

Azi, Aretha Franklin ar fi împlinit 77 de ani și mai mult de 5 decenii de carieră extraordinară, momente în care a schimbat destine prin prezența, puterea și forța unei femei uimitoare și unei artiste de neegalat. Lansat anul trecut în cadrul Doc NYC festival în New York poate fi vizualizat parțial în marea lume a online-ului.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024