Cinema românesc. 2019.

Industria cinematografică din România a pus deja pe lista lui 2019 producții care se anunță a fi spectaculoase; fie prin distribuții sonore, sau subiecte puternice, miza pare a fi participarea la festivaluri de film prestigioase. Recunoașterea internațională pune, așadar, în prim plan filme noi, unele chiar cu debuturi așteptate.

După ””Sieranevada” din 2016, regizorul Cristi Puiu revine cu lungmetrajul de ficțiune ”La conac”. Conform declarațiilor cineastului dintr-un interviu pentru All about Romanian Cinema, „La conac“ a fost filmat lângă Sighișoara, la Mălâncrav.

Este vorba de un film de epocă, a cărui acțiune se petrece în anul 1900, iar peste 90% este vorbit în franceză, „apoi maghiară ici-colo, rusă, germană”. O adaptare după cartea „Povestire despre Antichrist” a lui Vladimir Soloviov. Prezența lui Cristi Puiu la Cannes, a marcat în cea mai recentă dată în competiția principală cu  „Sieranevada”, ceea ce ne face să ne gândim că noul lungmetraj va lua calea Franței.

Tot la Cannes este de așteptat să aibă premiera mondială și cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, „Gomera” sau „The Passenger”. În rolul principal îl regăsim pe Vlad Ivanov, care îl interpretează pe Cristi, un ofițer de poliție ce ajunge pe insula La Gomera, din Spania, pentru a învăța limbajul El Silbo, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui Cristi este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

„Nu mă atinge-mă” („Touch Me Not”), de Adina Pintilie, a câștigat la începutul lui 2018 Ursul de Aur și premiul de debut la Festivalul de la Berlin. În afara numeroaselor prezențe în festivaluri internaționale, filmul a avut în 2018 câteva proiecții și în România, însă va intra în circuitul cinematografelor abia în această primăvară, la peste un an de la succesul neașteptat de la Berlin. „Nu mă atinge-mă” este un film dificil și inconfortabil, care vorbește despre intimitate, sexualitate și corp printr-un amestec de ficțiune, documentar și sesiuni de workshop. Realizatorii plănuiesc o caravană cu proiecții prin țară, la care să participe, pentru discuții cu publicul, și membri ai distribuției (actori profesioniști și neprofesioniști din diverse țări).

”La conac”, ”Gomera” și ”Nu mă atinge-mă” sunt doar trei dintre cele mai așteptate filme ale anului 2019. Lista este mai lungă și o von aborda și altă dată, în același cadru.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024