Filme cu subiect politic

Despre politică se face conversaţie, se împart păreri, iar în ultima vreme se împart emoţii foarte puternice. Însă, despre politică se fac şi filme. Cum arată politica, mai departe de ea însăşi, ce înseamnă să iei decizii radicale pentru întreaga lume, şi mai mult cum trăieşte această întreagă lume  politica propriei ţări.

  Recomandarea de azi, două filme cu subiect politic, prim planul festivalurilor internaţionale.

În întuneric/ In The Fade, cel mai nou film regizat de Fatih Akin, premiat la Cannes şi Globurile de Aur. Având la bază crimele xenofobe comise în 2011 de un grup neo-nazist, filmul regizorului german de origina turcă Fatih Akin ne face părtaşi la drama Katjei, o femeie care îşi doreşte să se facă dreptate în cazul uciderii fiului şi soţului ei kurd, fost traficant de droguri, într-un atac cu bombă. Premiat la Cannes, anul trecut pentru Cea mai bună actriţă (Diane Kruger), câştigător al unui Golden Globe pentru film străin si cu o coloana sonora memorabilă, semnată de vocalistul formatiei Queens Of The Stone Age, În intuneric a reprezentat si propunerea Germaniei la Oscar. Pelicula a avut premiera în cinematografele din România încă din luna aprilie a acestui an.

   Gloria/Glory, filmul tandemului bulgar Kristina Grozeva și Petar Valchanov, multipremiat la festivaluri de film importante din Europa, precum Locarno sau TIFF, este o parabolă socială ce explorează corupția, diferențele de clasă și prăpastia dintre zonele urbane și cele rurale din Bulgaria contemporană. Asemănat de publicația britanică The Guardian cu naturalismul pesimist al cinema-ului românesc și apreciat pentru montajul de tip documentar, Gloria este un film inspirat dintr-un caz real prezentat de presa bulgară; protagonistul este un simplu muncitor care ajunge peste noapte victima sistemului corupt din țara vecină. Filmul a fost propunerea Bulgariei la Oscar în 2018.

 Aşadar dacă la istoricul căutărilor tale pe internet se găsesc titluri precum „cele mai bune filme de văzut”, In the fade şi Glory se pot afla într-un top personal al filmelor de văzut şi de deschis ochii.

Un articol scris de Bianca Ioan

Search