DocEst – Documentare şi intrare liberă

Penultima lună a anului aduce pentru a noua oară un festival de filme documentare şi la Iaşi. Public de pretutindeni se adună la un maraton spectaculos de filme scurte şi adevărate. Ediţia din acest an debutează pe aproape de jumătatea lunii, pe 14 noiembrie, şi promite noi discuţii incitante pe subiecte actuale şi de mare interes.

5 zile de festival, 19 documentare şi tot atâţia invitaţi. Aşa arată programul unui festival bine pus la punct. Invitaţii prezenţi la Iaşi vin de departe din Franţa, Germania sau Marea Britanie, dar şi de la câţiva km distanţă, precum regizorii Andreea Ştiliuc, Dragoş Zămosteanu sau Nora Agapi. Desiugur multe nume de întâlnit figurează în programul DocEst anul acesta, şi un singur imbold e de precizat, DocEst e de văzut cu ochii tăi.

Chiar la începutul săptămânii s-a încheiat un workshop dedicat elevilor şi dtudenţilor pasionaţi de producţie de film; pe parcursul a două săptămâni  participanţii au învăţat tehnicile filmului documentar au realizat  în echipă un film marca DocEst, având ca temă Centenarul Marii Uniri. Rezultatul acestui grup de studiu va putea fi văzut în cadrul festivalului.

  Cinema Ateneu, Institutul Francez din Iaşi şi Centrul Cultural German vor găzdui cele mai recente filme documentare menite să atragă atenţia publicului larg către teme de interes actuale. Puterea cuvântului şi libertatea de exprimare, comunicarea şi instrumentele media, istoria României sau ideea de familie sunt câteva dintre subiectele propuse de DocEst.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Documentar Doc Est este co-organizată de Primăria Municipilui Iaşi, Centrul Cultural German, Institutul Francez din Iaşi şi British Council.

 DocEst se anunţă a fi încă un titlu de festival care să pună Iaşul pe harta oraşelor în care viaţa culturală contează, selecţionerul filmelor este autorul Florin Lăzărescu cel care a declarat pentru presă că atâta vreme cât se poate face ceva frumos pentru publicul din Iaşi, niciun pic de oboseală nu poate împiedica acest lucru. 14-18 noiembrie, DocEst, cele mai recente documentare şi invitaţi pregătţiţi să răspundă la întrebări despre munca lor. Intrarea la eveniment este liberă.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024