Studenţii de la medicină au şi ei clubul lor

De astăzi, se redeschid oficial porţile clubului de literatură „Vasile Voiculescu”. Pentru cei care nu ştiu, e vorba despre clubul de literatură care îi vizează pe studenţii de la Medicină. Clubul, a fost odată cenaclu, aproape patruzeci de ani; despărţindu-se de nostalgiile trecutului, astăzi, sunt puse în discuţii aprinse volume literare scrise de medici, despre medici, cărţi care cuprind idei surprinzătoare, numai bune de dezbătut.

  Coordonat până în 2004 de medicul şi profesorul Ion Hurjui, clubul este acum sub atenţia titularului disciplinei Istoria Medicinii, doctorul Richard Constantinescu, pregătit să facă întâlniri bilunare cu discuţii pe marginea subiectelor literare medicale.

Prima întâlnire este marcată de un volum proaspăt pe piaţa românească; e vorba despre „O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior”, de Adam Kay, un titlu propus de un grup de studenți mediciniști din anul I Medicină Generală. După cum bine îi spune numele, cartea este o mărturisire a unui medic, aflăm apoi că e vorba despre un medic de obstetrică – ginecologie din Marea Britanie. Am răsfoit volumul câteva minute şi recunosc, aş fi vrut să prelungesc timpul. Cartea te cucereşte pe loc. E sinceră, apăsătoare şi surprinzător de comică. Pare că e despre un medic care nu scrie în jurnal, ci povesteşte zilele, la sfârşitul lor, în vreun Pub cu vreun prieten şi el medic. În acelaşi timp, cartea reprezintă şi o radiografie a sistemului, de aici, poate, şi sugestia primei părţi a titlului – „O să vă cam usture..”; o radiografie a unui sistem deficitar din mai multe puncte de vedere, dar, mai ales, emoţional.

Jurnalele de discutat azi sunt prezentate în cadrul deschiderii oficiale a clubului, la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Invitatul special al evenimentului este dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar de obstetrică ginecologie și cadru didactic al UMF Iași.

Search

aprilie, 2024