Mireasa cu şosete roşii – Adela Greceanu

„Vineri, ora patru. E vară, am paisprezece ani. În casă, obloanele verzi de lemn păstrează răcoarea în cameră şi dungile de lumină pe podea. Dungile se mişcă pe măsură ce trece ziua. Pe lângă pereţi sunt întinse ziare pline cu frunze de mentă, de tei şi de soc. Mă plictisesc, îmi place asta.” Cam aşa sună un paragraf din cartea „Mireasa cu şosete roşii” semnată de Adela Greceanu, o carte despre dorul de vară, de copilărie şi de poveşti însemnate.

 Cu un limbaj poetic desăvârşit, Mireasa Adelei Greceanu te învăluie într-o lume în care logica pură nu e de căutat, în care nu înţelegi exact dacă personajele voluptuoase din prima parte a cărţii trăiesc sau nu, dacă mireasa chiar e o mireasă şi, mai mult, ce e cu şosetele roşii.

 O carte care pune la bătaie un număr mare de piese de puzzle pe care cel mai bine le-ai scoate frumos din cutia lor, le-ai înşirui pe o masă şi la finalul cărţii le poţi  arunca în dezordine pe jos. Puzzle-ul e doar un pretext pentru expuneri de sentimente învălmăşite în haosul unei pregătiri pentru nuntă.

  Dacă vrei să citeşti aproape 200 de pagini de stări amestecate cu poveşti şi imagini, unele care amintesc de dadaismul secolului trecut, „Mireasa cu şosete roşii” este o alegere, ba chiar o alegere potrivită pentru anotimpul care tocmai a-nceput. Toamna şi căutările ei interioare fac decorul potrivit pentru lectura unui roman scris de o poetă.

  Adela Greceanu este scriitoare si jurnalistă de radio. A debutat în 1997 cu volumul de poezie „Titlul volumului meu, care ma preocupă atît de mult…”, pentru care a obţinut Marele Premiu Cristian Popescu şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Sibiu. Au urmat volumele de poezie „Domnişoara Cvasi”, şi „Înţelegerea drept în inimă”. În 2008 Adela Greceanu a publicat romanul „Mireasa cu şosete roşii” , iar anul acesta romanul are parte de prima traducere integrală în limba maghiară.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024