Gala Caritabilă Zâmbet în dar va asigura pentru 120 de copii aflați în risc de abandon școlar, educație în centre suport

Ediția a III- a a Galei Zâmbet în Dar organizată de Salvați Copiii Iași pe data de 22 noiembrie 2017 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, își propune să strângă fondurile necesare pentru a asigura derularea programului Școală după Școală copiilor din Municipiul Iași aflați în risc de abandon și neparticipare școlară.

Mai mult de jumătate dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Un copil crescut în sărăcie are mai puține șanse la o educație de calitate, are acces limitat la servicii medicale și alimentație sănătoasă, la condiții de locuit și de trai adecvate, la sprijin familial și protecție împotriva violenței. În anul 2016, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3 – 17 ani nu urmau nicio formă de învațământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional).

În același timp, România alocă educației unul dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE. Astfel, țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2014 și 3,1 % în 2015, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, în 2014. Pentru a asigura accesul egal al tuturor copiilor la educație, Salvați Copiii Iași a dezvoltat în municipiul Iași trei centre educaționale în care peste 120 de copii au acces la servicii de tipul „Școala după Școală”, servicii de dezvoltare a abilităților de viață, servicii de consiliere psihologică și socială.   

Ediția a III a a Galei Zâmbet în Dar organizată pe data de 22 noiembrie 2017 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași își propune să strângă fondurile necesare pentru a asigura derularea programului Școală după Școală copiilor din Municipiul Iași aflați în risc de abandon și neparticipare școlară.

 Conform Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2013 – 2014 în județul Iași 948 copii  au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor numărul a crescut  la 1021 de copii. Pentru anul școlar 2015—2016 se înregistrează o ușoară scădere a abandonului școlar: 930 copii din învățământul primar și gimnazial și 1169 din cel liceal și profesional au fost nevoiți să renunțe la școală, conform datelor prelucrate de la INS. Statistica oficială a abandonului școlar nu surprinde, însă, în totalitate dimensiunile neparticipării școlare (”copiii în afara școlii”), deoarece nu acoperă copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori.

 ”Lipsa educației atrage după sine cercul vicios al sărăciei educaționale: copiii părinților cu nivel scăzut de educație se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, sărăcia reduce puternic șansele de succes educațional, iar parcursul educațional deficitar afectează profund perspectiva unor viitoare câștiguri satisfăcătoare din muncă. Ne aflăm în fața unui fenomen cronic și păgubos pentru societate. O țară care reușește să își păstreze copiii în școală și să le ofere educație în loc de excluziune este o țară funcțională. Programul Școală după Școală înseamnă copii păstrați în sistemul de învățământ. Aceasta este cauza în slujba căreia punem Festivalul Brazilor de Crăciun”, a explicat Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.

Dreptul la educatie este un drept fundamental. Ne propunem si vom reusi sa creştem nivelul de pregătire pentru şcoală, să facilităm accesul la educaţie preşcolară și să diminuăm riscul de abandon şcolar.  

 Din experiența Organizației Salvați Copiii Iași la nicel local, integrarea în centre educaționale specializate are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 90% dintre cei peste x de copii beneficiari ai organizației au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, în medie 45% dintre ei au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune, iar 20% dintre ei au obținut premii școlare.

 Gala Zâmbet în Dar este la cea de a III a ediție și prin intermediul acestui eveniment, s-au strâns fonduri în valoare de 22.000 Euro şi, astfel, a oferit asistenţă pentru 329 de copii ce au fost incluşi în programele Salvați Copiii.

 Comitetul de organizare a celei de a III a ediții -a a Galei Zâmbet în Dar îi are în componenţa sa pe: Amalia Georgescu, Adrian Mironescu, Cristi Grăunte, Loredana Manea, Ioana Atasiei, Ines Dumitriu și Irina Hazincop.

Parteneri principali: Teatrul Național „”

Search

noiembrie, 2024