Cartea” Mafia dezvaluita” a fost prezentata la Iasi

Centrul de Studii Europene din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit joi, 12 mai 2016, prezentarea lucrării „The Mafia Unveiled” realizată de Diego Scarabelli Italia.

„Înfrângerea mafiei este un obiectiv care poate fi atins doar prin cooperare europeană”. Diego Scarabelli, autor al cărții „The Mafia Unveiled, crede cu tărie în acest principiu. Din acest motiv, el s-a decis să scrie despre un șir de evenimente petrecut în Sicilia, nu numai în limba sa natală italiană, ci și în engleză, pentru ca un număr mai mare de cititori să poată observa și înțelege cât sunt de dăunătoare grupurile criminale pentru societatea civilă. Însă, totodată, lucrarea lui Scarabelli ne
demonstrează cum cooperarea poate fi cheia spre
succes în contracararea acestui flagel.

The Mafia Unveiled” conține o descoperire revoluționară despre istoria mafiei siciliene, astăzi cunoscută sub numele de Cosa Nostra.

În 1927, un carabinier italian din Sommatino, un oraș mic din provincia Caltanissetta Sicilia, descoperă structura secretă a mafiei.
Nimeni până la el nu a detaliat cu atâta acuratețe structura acesteia. În acele vremuri, politicienii, polițiștii, magistrații și exponenții mediului intelectual credeau adesea că mafia nu este, cu adevărat, o organizație criminală. O descriau, mai ales, ca un sentiment, o stare de spirit a unora dintre sicilieni. Credeau că timpul, prosperitatea și cultura vor distruge, până la urmă, mafia. 

Paolo Bordonaro, carabinierul protagonist al „The Mafia Unveiled”, a avut, în schimb, o idee foarte diferită: el considera că mafia era o organizație criminală reală care exista pretutindeni în Sicilia și care avea un conducător suprem, denumit astăzi „șeful tuturor șefilor”. Bordonaro identifică acest lider suprem în persoana lui Calogero Vizzini.

Vizzini a fost un om al mafiei foarte puternic și influent, în mod special după cel de-al doilea război mondial, însă Bordonaro explică că regatul său al terorii s-a instaurat încă din anii 1920. El reușise să controleze Sicilia cu sprijinul liderilor puternici ai mafiei care au avut rolul de a-l reprezenta în diferite provincii siciliene și de a se asigura că toată lumea îi urmează ordinele.

Pentru prima dată în istorie, ne este prezentată o descriere detaliată a mafiei. Mai mult, Bordonaro a reușit să dezvăluie câteva crime comise în Sommatino și să aresteze sute de mafioți. În 1931, 122 de exponenți ai mafiei sunt, de asemenea, condamnați în unul din primele maxi-procese din istoria Mafiei. Rezultatele obținute de Paolo Bordonaro ca șef al cazarmei militare din Sommatino sunt remarcabile. Cu toate acestea, atât el cât și faptele sale au fost uitate cu desăvârșire până când Dr. Scarabelli i-a găsit raportul în 2012. Astfel, un luptător anti-mafia a reapărut din arhive.

După cum Diego Scarabelli a explicat în timpul conferinței, reevocarea acestor evenimente care s-au petrecut acum aproximativ 90 de ani este foarte importantă nu doar pentru poporul italian, dar mai ales pentru europenii de pretutindeni. Asocierile de tip mafiot, care își au originea în Italia, dar și în alte țări, au devenit grupuri criminale transnaționale ce perpetuează crime în numeroase țări și care investesc în câteva economii legitime, pe cuprinsul Uniunii Europene, cu scopul spălării de bani.

Pentru a face față la o problemă europeană, trebuie conferit un răspuns de dimensiuni europene.

Împreună, statele membre UE pot promova o campanie comună antimafia care ar fi benefică întregii Uniuni. Pentru atingerea acestui obiectiv, este fundamental să înțelegem de ce mafiile, nu doar cea siciliană, sunt periculoase și asta este ceea ce Dr. Scarabelli urmărește să înfăptuiască prin cercetările sale.

La prezentarea de carte au participat studenți, masteranzi, doctoranzi, doctori în economie și științe politice, cadre universitare, precum și publicul larg care au fost foarte receptivi la subiect, au adresat întrebări și au adus comentarii pertinente. Mai important, ei șiau arătat interesul de a contribui, prin diferite mijloace și diferite perspective, la găsirea unei soluții europene.

Diego Scarabelli a obținut titlul de doctor în Studii Italiene de la Universitatea College London (UCL) în 2014. Lucrarea sa s- a centrat pe mafia siciliană și pe maniera în care statul italian a confruntat-o imediat după Unificarea Italiei în 1861. În timpul cercetării sale doctorale, Scarabelli a fost și asistent de cercetare la Universitatea Yale. De asemenea, el este licențiat în Științe politice și Economie. Interesele sale de cercetare curente vizează crima organizată, terorismul, forțele de poliție și domeniul afacerilor militare. 

Search

noiembrie, 2024