Curtea Supremă a SUA legalizează căsătoriile cuplurilor gay

Curtea Supremă de Justiție a declarat, vineri, că persoanele de același sex au dreptul de a se căsători oriunde în Statele Unite ale Americii.

Cuplurile de homosexuali și lesbiene deja puteau face acest lucru în 36 de state precum și în Districtul Columbia.  Asta înseamnând că mai rămăsese 14 state, în sud și vest, care vor trebui să ridice interdicția cu privire la căsătoria între persoane de același sex.

Rezultatul reprezintă punctul culminant a două decenii de litigii între Curtea Supremă și dreptul la căsătorie a homosexualilor în general.

Susținătorii drepturilor homosexualilor au aplaudat, au dansat și au plâns după ce a fost anunțată decizia.

Cu doar doi ani în urmă, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a respins legea căsătoriilor între persoanele de același sex, însă acum au aprobat această lege.

Se estimează că există 390.000 de cupluri de același sex în Statele Unite care sunt căsătoriți legal, în conformitate cu Institutul “Williams UCLA”, care urmărește date demografice ale americanilor gay și lesbieni. În schimb, în acest moment există 70.000 de cupluri care trăiesc în SUA și care nu au dreptul să se căsătorească dar care s-ar căsători în următorii trei ani. Aproximativ 1 milion de cupluri de același sex, căsătorite și necăsătorite, trăiesc împreună în Statele Unite, declară același institut menționat anterior.

Administrația Obama a susținut dreptul cuplurilor de același la căsătorie. În 2012 președintele Barack Obama a declarat sprijinul pentru căsătoriile între persoanele de același sex.

Search

aprilie, 2024