A fost frumos, gestul a fost romantic sau chiar ingenios (pe mine m-a intrebat sotul meu daca nu vreau sa-i fac un cadou de ziua mea, sa fiu sotia lui).
Sunteti fericiti, va iubiti, dar intrati in panica. Ce trebuie sa faceti in continuare? De unde trebuie sa incepeti?
Ei bine, mai intai trebuie sa va inarmati cu muulta rabdare.
Nunta este un eveniment unic in viata, trebuie sa va ganditi amandoi la ce va place, cum ati vrea sa decurga ziua, ziua cea mai frumoasa din viata voastra, celebrarea iubirii dintre voi.
Am trecut prin acest eveniment si credtie-ma, oricat ai citi, oricat te-ai documenta, nimic nu te poate pregati cu adevarat pentru ce va urma. Sunt atat de multe detalii care se pot uita, omite.
Sunt trairi unice care te pot emotiona profund.
Mai intai trebuie sa hotarati data, inclusiv in functie de cum va fi rochia de mireasa, mai decoltata sau nu.
Ca sa aveti parte de o zi memorabila, atat tu, cat si invitatii tai, trebuie sa aveti timp pentru a organiza nunta minim 1 an. Restaurantele pentru nunta au facute rezervari pe mai multi ani, pentru unele luni nu gasesti deloc sali libere, ca de exemplu, luna august cand se intorc de la munca din strainatate persoanele care lucreaza in Italia sau alte tari.
Odata hotarata data trebuie sa va gasiti nasi, de preferat ar fi sa fie tineri, dar daca nu sunt poate au experienta, au mai fost nasi si stiu ce trebuie sa faca, va pot ajuta chiar foarte mult.
In continuare sunt doua situatii:
Prima si cea mai fericita situatie este atunci cand finantele pentru organizarea nuntii va apartin – atunci puteti lua decizii singuri, puteti face nunta dupa gustul vostru.
Totul se face treptat, banii pentru diferite avansuri, pentru haine, se dau cate putin.
Pentru a avea tot ce va trebuie inainte de nunta va trebuie in jur de 10.000 lei noi.
Al doilea caz este atunci cand parintii detin finantele si in acest caz ei au un cuvant de spus in organizare. Pot aparea discutii, conflicte, ei vor ceva, voi vreti altceva.
O sa discutam despre primul caz.
Ar fi indicat sa va faceti o agenda a nuntii, sa stiti pasii care trebuie urmati si cand trebuie facuti ca sa nu lasati totul pe ultima suta de metri.
Trebuie hotarat impreuna cu viitorul sot tema nuntii care poate fi o culoare, un anotimp, plaja, sau altele de care va voi vorbi intr-un alt articol mai pe larg. Accesoriile (marturiile, place-cardurile, meniurile, invitatiile) sunt foarte importante si trebuie sa faca parte din aceeasi tema. Voi detalia subiectul intr-un alt articol.
Urmatorul pas este o discutie cu familiile implicate, cu parintii pentru a stabili cam cati invitati vor veni, pentru a putea alege o sala de capacitatea respectiva.
Sa aveti grija ce hotarati, pentru ca toti vor incerca sa va influenteze, sa va dea sfaturi, mai mult sau mai putin utile. O sa incerce sa va faca sa acceptati ideile lor. Nu va lasati intimidati si mentineti-va ideile stabilite de voi doi. Bunica, matusa, si altii vor incerca sa va faca sa intelegeti ca vechile traditii trebuie tinute, chiar unele traditii care s-au pierdut. Daca doriti si voi traditii atunci e bine – de exemplu: jucatul materialelor, a gainii. Aceste obiceiuri nu se mai tin, sunt altele mai noi acum, cu influente din alte tari.
Un alt sfat foarte util este sa faceti cununia civila in alta zi decat cea religioasa si nunta. O sa spuneti ca este o cheltuiala in plus dar credeti-ma nu aveti timp sa le faceti toate bine, la coafor o sa stati mult mai mult decat v-ati planuit din cauza ca sambata sunt multe nunti si acum sunt chiar si in timpul saptamanii, incepand de joi pana duminica.
Oricum o sa fugiti sa ajungeti la timp la biserica chiar daca aveti cununia in alta zi dar macar nu o sa fiti franti cand ajungeti la sala, pentru a va primi invitatii asa cum se cuvine. Este o cursa contra timp care tine de dimineata: coafor, machiaj apoi gatitul miresei, cununia religioasa, sedinta foto, pana seara cand trebuie sa ajunga invitatii, incepand cu ora 20-21 si pana dimineata cand trebuie sa fiti cu mintea limpede pentru a numara darul pentru a achita facturile.