Sarbatorea Martisorului

A venit primăvara, însă doar în calendar. Anotimpul, care prevestește renașterea naturii este prilej de sărbătoare, simbolizat prin dăruirea și primirea de mărțișoare. Sunt multe legende,  povestiri din bătrâni și mituri despre primăvară. O legendă veche Moldovenească spune că o vrăjitoare rea de iarnă se lupta aprig şi nu voia deloc să cedeze primăverii . Însă frumoasa Primăvara cu dăruire de sine și-a tăiat degetul iar cateva picături de sânge au căzut pe zăpada albă care ca topit. Iar mai apoi pe acel loc au crescut ghiocei , în aşa fel lupta a fost câştigată de Primăvară şi iarna a cedat.

Deasemenea să nu uităm de Baba Dochia, ce simbolizează unul dintre cele mai importante mituri românești, sărbătorită în calendar pe durata a 9 zile (de pe 1 martie până pe 9 martie). Se spune că spiritul ei bântuie în acestă perioadă și vremea este foarte schimbătoare, cu ploi, rafale de vânt, zile însorite și călduroase, iar înainte de acestă perioadă este bine să îți alegi o zi și în funcție de vremea din ziua respectivă așa îți va merge tot anul ce vine.

Despre apariția mărțișorului circulă alte mituri. Unul dintre ele povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

Semnificația culorilor mai este tălmăcită și altfel în credința populară: se poate spune că roșul, dat de foc, sânge și soare, este atribuit vitalității femeii, iar albul, ca zăpada rece și pură, ca apele înspumate, semnifică înțelepciunea bărbatului. Șnurul mărțisorului este, astfel, simbolul împletirii inseparabile a celor două principii – o permanentă înnoire.

Pentru a respecta tradiția, mărțisorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poarta de la 1 martie până ce înfloresc vișinii ori trandafirii, până se aude cucul cântând, până ce vin berzele sau rândunelele, urmând ca mai apoi să îți pui o dorință și să legi șnurul de un copac înflorit pentru a ți se împlini.          

O primăvară extraordinară să aveți! 

Sursă date: traditii.ro și esteziuamea.com
Sursă foto: bestdesignoptions.com

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

Search

mai, 2024