La multi ani, Irina Loghin!

Irina Loghin (n. 19 februarie 1939, Gura Vitioarei, județul interbelic Prahova), supranumită Regina muzicii populare sau Perla, căsătorită cu fostul campion la lupte greco-romane, Ion Cernea și mamă a doi copii, Ciprian și Irinuca, este o renumită interpretă de folclor românesc, care a fost și continuă să fie o celebritate. A fost pe rând solistă a ansamblului Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr impresionant de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.

În octombrie 1998 s-a înscris în Partidul România Mare (PRM).

În legislatura 2000-2004 a fost deputat iar în legislatura 2004-2008 a fost senator român, ales în județul Giurgiu, pe listele partidului PRM unde a încercat să ajute artiștii români și bătrânii dar la al doilea mandat nu a mai dorit să candideze din cauza eșecurilor în acest plan.

Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistei Irina Loghin i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Irina Loghin la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Sursă date și foto: wikipedia.org

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

Search

mai, 2024