TEATRUL “LUCEAFĂRUL” IAŞI ACTIVITATE ARTISTICĂ anul 2013

După o activitate intensă în anul teatral 2013, bilanţul artistic al Teatrului „Luceafărul” tradus în cifre arată aşa:

 

Premiere – 5

 

Sala mare:  Fram, ursul polar după Cezar Petrescu

Prinţul fericit după Oscar Wilde

Refacere: L-am ales pe Moş Crăciun de Călin Ciobotari  

 

Sala mică:  Capra cu trei iezi după Ion Creangă

Muzicanţii din Bremen după Fraţii Grimm

 

Număr de spectacole: 352

Număr de spectatori: 49.745

 

Participări la festivaluri de gen:

În ţarăFestivalul Internaţional “Puck” Cluj Napoca, cu spectacolul Capra cu trei iezi după Ion Creangă

–         Festivalul Internaţional “Gulliver” Galaţi, cu spectacolul  Fram, ursul polar după Cezar Petrescu

–         Festivalul Internaţional de Animaţie “Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie” Bucureşti, cu spectacolul Capra cu trei iezi după Ion Creangă

 

În străinătate

-Festivalul “Păpuşa din Podolia” Vinniţa Ucraina, cu spectacolul Punguţa cu doi bani după Ion Creangă;

 

-Turneu în Spania cu Capra cu trei iezi (Los tres cabritillos) după Ion Creangă, cel mai amplu turneu european al instituţiei ieşene. Turneul a început pe 31 mai, la Colegio Escuelos Pias Lluria din Barcelona, unde a fost susţinută prima reprezentaţie în limba spaniolă a spectacolului. Următoarele escale iberice au fost Valencia (1 iunie), Castellon de la Plana (2 iunie), Alicante (4 iunie), Ciudad Real (5 iunie), Madrid-Alcala de Henares (8 iunie), Salamanca (9 iunie), Saragosa (10 iunie), locaţii unde artiştii ieşeni au jucat în comunităţi române şi spaniole povestea lui Ion Creangă. Actorii au pregătit şi o versiune în limba spaniolă, traducerea fiind realizată de studenţi ai Universităţii din Alicante.

La Salamanca, spectacolul Capra cu trei iezi a fost selectat să participe la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor din Castillia şi Leon (FACYL), în cadrul căruia a fost susţinută o reprezentaţie în ziua de 9 iunie, la Teatrul Juan del Enzina. Turneul Teatrului „Luceafărul” a fost sprijinit de Institutul Cultural Român din Madrid, de toate reprezentanţele diplomatice şi culturale ale României din Spania, fiind o nouă confirmare a calităţii artistice a producţiilor scenice ieşene, a statutului de ambasador cultural al aşezămîntului.

 

 

Distincţii:

Premiul de debut: Dumitru Georgescu, pentru rolul Lupul din Capra cu trei iezi după Ion Creangă, la Festivalul Internaţional “Puck” Cluj Napoca

 

Dumitru Georgescu, Premiul pentru cel mai bun actor, la Gala Tînărului Actor Hop Costineşti

 

          Premiul pentru cele mai frumoase păpuşi, cele din spectacolul Punguţa cu doi bani după Ion Creangă, la  Festivalul “Păpuşa din Podolia” Vinniţa Ucraina;

         

Trofeul Universităţii Alicante acordat Teatrului „Luceafărul” pentru înaltul nivel artistic al celor trei reprezentaţii cu Capra cu trei iezi (Los tres cabritillos) susţinute.

         

 

Evenimente:

          Festivalul “Hai la teatru!” al trupelor de teatru din şcolile şi liceele judeţului Iaşi (ediţia a VII-a, 20-21 martie) –  59 de trupe în concurs, 655 elevi-artişti, conduşi de 79 profesori coordonatori; ansamblurile provin atît din mediul urban (Iaşi, Paşcani, Hîrlău, Răducăneni), cît şi din mediul rural (Şcheia, Tătăruşi, Dorobanţi, Răchiteni, Măcăreşti-Prisăcani, Hodora, Victoria, Ruşi, Miroslava, Satu Nou, Vînători, Scheia, Mogoşeşti, Rediu-Horleşti, Ruşi-Belceşti etc.), atît din licee teoretice, colegii naţionale, licee cu profil tehnic, cît şi din şcoli de arte şi meserii, şcoli generale.

         

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr  (FITPT) (tema – „Ludic”, ediţia a VI-a, 5-11 octombrie, parteneri – UNITER, Institutul Polonez  Bucureşti, Institutul Italian Bucureşti, Centrul Cultural Francez Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Ministerul Culturii şi Cercetării din landul Baden Würtemberg Germania, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Francez) cu participarea a peste  200 de artişti din 10 ţări europene – Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda, Italia, Rusia, Polonia, Germania, Cehia  şi România.

Apreciat de public, artişti, specialişti şi presă drept un eveniment de top, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT), organizat de Teatrul „Luceafărul” cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Iaşi, a ajuns în 2013 la ediţia a VI-a. Singura manifestare teatrală de asemenea amploare internaţională din regiune şi una dintre foarte puţinele de gen din ţară, evenimentul a atras pe ediţie cca 200 de artişti şi specialişti din întreaga lume, aplaudaţi de aproximativ 10000 de spectatori în sălile teatrului şi în spaţii neconvenţionale. Născut odată cu criza economică, manifestarea s-a ambiţionat să reziste, să se dezvolte de la o ediţie la alta, să devină o platformă de expresie artistică şi o modalitate eficientă de a arăta lumii unde se află Iaşul pe hartă. De şase ani încoace, la început de octombrie, pe durata FITPT s-au  auzit engleza, franceza, italiana, germana, spaniola, catalana, portugheza, olandeza, indoneziana, greaca, rusa, ucraineana, poloneza, ceha, româna, dar, cel mai important, s-au exprimat muzele. Arta a devenit limbaj universal, dincolo de cuvinte, în spectacole de teatru, dans, multimedia, cabaret, ventrilocie, filme, expoziţii, dezbateri, lansări de carte.

Identitatea festivalului o urmează pe aceea a Teatrului „Luceafãrul”, fiind un eveniment cu largã rază de adresabilitate, de la preşcolari la liceeni, studenţi, părinţi, bunici. Ediţia a VI-a a FITPT a însemnat 7 zile de festival, participanţi din 10 ţări, peste 40 de evenimente pentru spectatori de toate vîrstele, de la preşcolari, la adulţi şi seniori. Numărul de spectatori a depăşit 12.500. FITPT este o manifestare teatrală de anvergură care li se adresează tuturor celor cu sufletul tînăr. La FITPT, vîrsta biologică trece în plan secundar, tinereţea sufletească şi spirituală contînd mai mult. Dimineţile au fost ale celor mici, serile ale celor mari, animate de companii teatrale de top din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Franţa, Cehia, Italia, Rusia, Polonia, România susţinute de parteneri importanţi, fideli, care sprijină creaţia şi manifestările de altitudine (British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, autorităţile landului Baden Würtemberg, Centrul Cultural German Iaşi, Institutul Italian „Vito Grasso”, Institutul Polonez, Centrul Ceh,). Teatre de elită (Odeon, Act, Nottara Bucureşti, Teatrul Naţional Sibiu, Teatrul Ţăndărică, Puck Cluj Napoca, Gulliver Galaţi, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, JES Stuttgart etc.), actori consacraţi prin premii importante şi mare popularitate (Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Emilia Dobrin, Ofelia Popii, Pavel Bartoş, Andi Vasluianu, Cerasela Iosifescu, Cezar Antal etc.), dar şi tineri promiţători la start în carieră (Bobi Pricop, Ioana Manciu, Crina Zvobodă, Dumitru Georgescu), regizori, scenografi, compozitori care au marcat arta teatrală românească (Al Dabija, Theodor Cristian Popescu, Radu Nica, Gavriil Pinte, Dragoş Buhagiar, Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Ada Milea etc.) s-au întîlnit cu publicul ieşean şi din regiune la sărbătoarea Thaliei. Organizatorul, Teatrul „Luceafărul”, a prezentat o premieră specială, Prinţul fericit după Oscar Wilde, un spectacol modern realizat de regizorul Radu-Alexandru Nica în echipă cu Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Ioana Popescu, Daniela Magiaru. Cea dintîi zi a FITPT a fost o zi british, la 75 de ani de British Council în România, şi 10, la Iaşi. Pe afişul FITPT au mai fost: expoziţia, în aer liber, „pe gard” în Parcul de cultură Copou; albumul Un festival în imagini FITPT Iaşi, un reminder bilingv a ceea ce a fost remarcabil în aceste şase ediţii; expoziţia de scenografie George baron Löwendal, în foyer; cărţi tot una şi una: Radu Afrim – Ţesuturile fragilităţii, Frumoasa poveste a Micului Prinţ – ediţie aniversară la 70 de ani de la ediţia princeps, duplexul Paris-Iaşi cu Teatru-Théâtre de Denis Emorine; spectacole lectură cu texte de Lucian Dan Teodorovici, Saviana Stănescu, Mihaela Michailov şi Michal Walczak (Polonia). În Hop la Iaşi, patru tineri ieşeni laureaţi ai Galei Hop Costineşti îşi vor prezenta monoloagele care le-au adus lauri în vestita competiţie.

FITPT este o manifestare teatrală de anvergură care li se adresează tuturor celor cu sufletul tînăr, fiind unic în ţară prin profilul său estetic.

 

         

Spectacole de caritate

Copiii din Centrele de Plasament ale judeţului au fost invitaţi de artiştii noştri la o reprezentaţie cu L-am ales pe Moş Crăciun de Călin Ciobotari, iar cîţiva sponsori generoşi (Adevărul Holding şi persoane private care doresc să-ţi păstreze anonimatul) le-au oferit jucării, reviste şi dulciuri din partea lui Moş Nicolae. La aceeaşi reprezentaţie, au fost invitaţi, prin ANCAAR şi Bethany, copii autişti şi cu dizabilităţi, care se vor întîlni cu Moş Crăciun pe scenă.

Clovnii, versiune cu copii autişti

Duminică, 8 decembrie, s-a jucat spectacolul de mare succes Clovnii într-o versiune inedită, cu copii autişti în distribuţie. Regizorul Constantin Brehnescu şi actorii Liliana Mavriş Vârlan, Ionela Arvinte, Viorel Vârlan şi Cristian Gheorghiu au integrat în reprezentaţie patru copii autişti, împreună cu care vor juca în scop caritabil. Realizat în parteneriat cu Fundaţia „Surîsul albastru”, spectacolul are ca scop evidenţierea potenţialului terapeutic al teatrului, dar şi sprijinirea copiilor care au o altă percepţie asupra lumii decît majoritatea dintre noi.

 

          Pe tot parcursul stagiunii, elevii din centrele de plasament au beneficiat de gratuitate la spectacolele noastre.

 

Spectacole preluate de TVR: În parteneriat cu TVR Iaşi, spectacolul Fram, ursul polar a beneficiat de un DVD promoţional, lansat în cadrul FITPT.

 

Alte evenimente:

Capra cu trei iezi în limba spaniolă, de Ziua Spaniei

Vineri, 6 decembrie, de Ziua Spaniei, elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir”, clasele bilingv spaniolă, au venit la Teatrul „Luceafărul” şi s-au întîlnit cu echipa care a efectuat în mai-iunie turneul spaniol cu Capra cu trei iezi-Los tres cabritillos, susţinînd 10 spectacole în spaniolă şi română la Barcelona, Valencia, Castellon de la Plana, Ciudad Real, Zaragoza, Alicante, Salamanca – Festivalul FACYL, Madrid, atrăgînd atunci peste 4000 de spectatori. Întîlnirea de vineri a constat într-o scurtă prezentare a semnificaţiei zilei pentru istoria Spaniei, susţinută de doamna profesor Amelia Sandru Andrieş, spectacol în spaniolă Los tres cabritillos şi discuţii între elevi şi echipa de realizatori (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu, cu Mariana Teleman, Ileana Ocneanu, Ioana Iordache, Elena Zmuncilă, Dumitru Georgescu).

 

Expoziţia Lumea basmelor

 După un amplu turneu prin Europa, Africa, America de Sud şi iarăşi Europa, expoziţia LUMEA BASMELOR-Märchenwelten a ajuns la Teatrul „Luceafărul” Iaşi, graţie Institutului Goethe şi Centrului Cultural German Iaşi. Organizată sub forma unor insule interactive ce sugerează o pădure fantastică, expoziţia Lumea basmelor Märchenwelten prezintă principalele şapte teme din basmele Fraţilor Grimm: Eroina, Eroul, Răul, Animalele, Înfricoşătorul Grimm, Magia, Sarcini şi Probe. Cu ajutorul elementelor auditive, vizuale şi interactive, copiii vor putea asculta, viziona şi descoperi poveştile şi personajele mult îndrăgite: Cenuşăreasa, Scufiţa roşie, Albă-ca-zăpada, în total 21 de poveşti. Mai mult, vor putea chiar şi scrie câteva rînduri la o poveste deja începută! În 2012, când s-au aniversat 200 de ani de la ediţia princeps a Poveştilor pentru copii -Kinder und Hausmärchen de Fraţii Jacob şi Wilhelm Grimm, Goethe Institut a imaginat o serie amplă de manifestări, printre care şi expoziţia Lumea basmelor – Märchenwelten, pentru a ilustra actualitatea nemuritoarelor basme. Apărută ca o colecţie de basme (Regele broscoi, Frumoasa adormită, Hänsel şi Gretel), cartea a fost tradusă în 160 de limbi şi este considerată, după Biblia lui Martin Luther, cea mai cunoscută şi răspândită operă literară de limbă germană. Din 2005, cartea face parte din patrimoniul UNESCO. Expoziţia a ajuns la Iaşi pe data de 5 decembrie, odată cu premiera gazdelor, Teatrul „Luceafărul” cu Muzicanţii din Bremen.

 

Bogată, diversă, adresîndu-se unui public foarte divers ca vîrste şi aşteptări, deschisă la înnoire şi provocare artistică, în acord cu cele mai noi tendinţe din arta teatrală, oferta artistică a Teatrului nostru demonstrează potenţialul trupei, dorinţa acesteia de noi provocări estetice, de a se plasa la nivel de egalitate cu colegi competitivi din ţară şi străinătate.

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.


 

Search

martie, 2024