105 ani de Cella Serghi

Cella Serghi (n. 4 noiembrie S.V. 22 octombrie 1907, Constanta, d. 19 septembrie 1992, Bucuresti) a fost o scriitoare, publicista si traducatoare româna, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice.

A debutat cu romanul Pânza de paianjen, fiind sustinuta de scriitori faimosi ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian si Camil Petrescu.

În anul 1977 a publicat la editura Cartea Româneasca un volum autobiografic intitulat Pe firul de paianjen al memoriei.

Nascuta la 22 octombrie 1907 în Constanta, într-o familie de vechi dobrogeni, Cella Marcoff, cunoscuta sub pseudonimul Cella Serghi, dupa numele bunicului Serghi Marcoff, de origine bulgara, scriitoarea va ramâne atasata toata viata de farmecul tinutului natal, asa cum de altfel si marturiseste, „M-am nascut la Constanta, într-o casa de pe strada Marii, si prezenta marii a avut o influenta deosebit de puternica asupra copilariei mele. Despartirea de mare, din cauza refugiului, a fost un soc care a lasat urme adânci.

M-a urmarit nostalgia marii, dorul de mare mi-a îndurerat copilaria. Pânza de paianjen – în mare masura autobiografica – e plina de ecourile marii, de amaraciunea acelei despartiri. Chiar mai târziu, în fata ei, cântam marea copilariei mele. Bunicul meu, ceasornicar, era pasionat de descoperirile care se faceau la Constanta cu prilejul sapaturilor si mi-a transmis dragostea lui pentru cioburi, ulcele, sticlute, figurine si tot felul de obiecte din antichitate, pe care le cauta si le strângea. Tare as fi vrut sa ma joc cu ele, dar n-aveam voie decât sa le mângâi sub privirea lui aspra”.

În afara creatiei originale, Cella Serghi este si o buna traducatoare, oprindu-se însa la lucrari care se circumscriu temperamentului sau artistic („Va place Brahms ?” de Francoise Sagan si „Casa de hârtie” de Francoise Mallet-Joris).

Sursa (date+fotografie): wikipedia.org

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostri, Madd Electronics.


 

Search

mai, 2024