La multi ani Brigitte Bardot!

Brigitte Anne-Marie Bardot (n. 28 septembrie 1934, Paris) este o actriță de cinematograf, fost sex-simbol al anilor ’60. A reușit să-și transforme inițialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumusețea, plăcerea de a trăi și libertatea.

În copilărie a fost „timidă și urâtă. Aveam părul rar, ochelari și purtam aparat de îndreptat dinții” (Brigitte Bardot în memoriile sale Initiales B.B.).

Transformarea într-o superbă femeie și inițierea unei cariere de o deosebită strălucire s-au produs treptat.

A lucrat mai întâi ca manechin pentru marile case de modă pariziene. La vârsta de 15 ani apare pentru prima dată pe coperta revistei Elle și începe să facă cinematografie la 17 ani. Debutul este în Le trou normand de Jean Boyer în 1952, anul în care se căsătorește cu Roger Vadim.

La început – spune ea – nimeni nu se interesa de ea. Până în 1956, când triumfă în filmul cu titlu premonitoriu Et Dieu créa la femme („Și Dumnezeu creă femeia”), în regia lui Roger Vadim. El este cel care a lansat o nouă imagine a feminității, eliberată de complexe, directă, inocentă și provocatoare totodată.

Cu următoarele filme En cas de malheur („În caz de nenorocire”) și Babette s’en va-t-en guerre („Babette pleacă la război”) devine în Franța mai populară decât Michelle Morgan și în U.S.A. decât Marilyn Monroe.

Turneazǎ apoi filmul La vérité („Adevărul”), cu Henri Clouzot, dar succesul îi este umbrit de dezvăluirea amănuntelor vieții ei intime după despărțirea de Roger Vadim, făcută de secretara sa și publicată în revista France Dimanche.

Are o tentativă de sinucidere, dar este salvată și – deși voia să abandoneze cariera cinematografică – acceptă propunerea regizorului Louis Malle să interpreteze rolul principal în filmul Vie privée („Viață particulară”), care i se potrivește acum perfect.

Devine cea mai fotografiată femeie din lume, cu o notorietate pe care uneori o resimțea ca un infern, urmărită continuu de admiratori și de paparazzi.

În mijlocul acestui haos reușește să facă poate cel mai bun film al ei, Le mépris („Disprețul”), în regia lui Jean Luc Godard.

În 1973, după filmul Don Juan 73, realizat cu regizorul de la începutul carierei sale Roger Vadim, își anunță retragerea definitivă din viața cinematografică. Avea 38 de ani și punea punct unei cariere și poate unei epoci.

Brigitte Bardot, căsătorită cu Bernard d’Ormale, este acum o doamnă în vârstă, ducând o viață retrasă, aproape lipsită de cochetărie, dedicându-se acțiunilor de protecție a animalelor.
A intervenit și pentru protejarea câinilor vagabonzi din București.

Sursă (date+fotografie): wikipedia.org
 

Search

decembrie, 2022