18 ani de Ebay!

eBay Inc., cu pronunția [ pron. ibeĭ ], este o companie americană de comerț și shopping online care deține diverse situri web și face afaceri pe Internet, aparținând astfel de branșa E-commerce. Tot „eBay” se numește și aplicația Internet principală a acestei companii. La ora actuală (2008) eBay este cea mai mare companie din lume axată pe licitații online.

Compania a fost fondată în 1995 de către Pierre Omidyar în orașul San José, California, SUA, inițial sub numele „auctionweb”. Între timp ea s-a extins în circa 30 de țări de pe glob, printre care și în Anglia, Franța, Italia, Germania, Austria, Elveția ș.a. Recent eBay a cumpărat companiile de renume mondial PayPal, Skype, StubHub și altele.

Pe parcursul anilor afacerea firmei, se poate spune și piața afectată, care la început a fost „de la persoană particulară la persoană particulară” („Consumer-To-Consumer” sau C2C), a devenit din ce în ce mai mult o platformă „de la comerciant la persoană particulară” („Business-to-Consumer” sau B2C), altfel spus, a evoluat de la talcioc la prăvălie, deoarece pe lângă persoanele particulare, care de obicei vând obiecte mai mult sau mai puțin uzate, acum mai există și foarte mulți comercianți profesioniști cu articole în stare nouă cu garanție.

Pentru a folosi aplicația Internet eBay nu este nevoie de niciun software special, drept care utilizatorii nu-și consumă timpul cu descărcarea, instalarea sau întreținerea vreunui software. Mai întâi se activează browser-ul standard, se introduce adresa sitului eBay din țara dorită și deja oricine poate citi toate ofertele de produse și servicii. Pentru a oferi sau a cumpăra produse este însă nevoie de o înregistrare prealabilă, cu identificator și parolă alese special pentru această aplicație.

Sursă (date+poză): wikipedia.org 

Search

aprilie, 2024