Expeditia romaneasca Nanga Parbat 2013

Dupa reusita lui Toma Coconea din cadrul competitie de adventure Red Bull X-Alps 2013 si cele 13 medalii castigate de elevii romani la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, a venit randul sa ne laudam cu alti romani exceptionali: echipa de alpinisti formata din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Salasan si Bruno Adamcsek, a reusit in premiera nationala sa escaladeze Varful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Atingerea varfului a avut loc pe 19 iulie 2013, iar pe 23 iulie echipa de alpinisti a ajuns in Romania.  

Cucerirea celui de-al noualea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o luna de la data plecarii din Bucuresti spre Pakistan. Echipa romaneasca a fost si singura care a ramas pe munte in ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, in care 11 alpinisti straini au fost ucisi intr-un atac terorist asupra taberei Diamir, situata pe celalalt versant al muntelui.

Expeditia Nanga Parbat 2013, condusa de aradeanul Zsolt Török, a inceput in 5 iunie 2013, de la Bucuresti, iar pe 11 iunie cinci romani si-au pus corturile in tabara de baza (4.700 metri). Dupa mai multe zile de aclimatizare, alpinistii au inceput escaladarea spre tabara de la 6.600 metri. Romanii au avut cateva tentative de a escalada varful, insa au renuntat din cauza conditiilor meteo. Vineri, 19 iulie, dupa opt ore de catarare, primul ajuns pe varf a fost Marius Gane, urmat la o ora distanta de Aurel Salasan. Dupa 12 ore de urcat a ajuns pe Nanga Parbat si Zsolt Török. Ultimul sosit a fost Teo Vlad. Banateanul Bruno Adam-csek, al cincelea membru al echipei, a fost nevoit sa se intoarca in tabara de baza de la 7.300 de metri, din cauza unor probleme de sanatate.  

Nanga Parbat, numit si „Muntele destinului”, este situat in partea vestica a lanului Himalaya, in Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpinistii romani, este cea mai mare si mai dificila ruta de escaladare a varfului Nanga Parbat.  

Performanta alpinistilor romani este cu atat mai apreciata cu cat dintre cei 200 de alpinisti care au atins acest varf de-a lungul timpului, mai putin de 20 au ales sa urce pe spectaculosul versant Rupal. Desi au mai fost doua expeditii romanesti care au incercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reusit sa atinga varful pana la echipa condusa de Zsolt Török. Alegerea celui mai periculos traseu avea insa sa le salveze viata alpinistilor romani. In 23 iunie, cand ei se aflau pe munte, in tabara de la Diamir – ruta obisnuita de catarare spre Nanga Parbat, un grup de teroristi talibani au navalit cu mitralierele si au ucis 11 alpinisti.

Sursa si credit foto: www.adevarul.ro / Facebook

Search

noiembrie, 2024