73 de ani de Pina Bausch

„Coregrafa a sufletelor” si „pornografa a durerii”, Pina Bausch  este considerata o reprezentanta de prima marime a scolii germane de balet si o importanta inovatoare a dansului modern din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Artista a studiat baletul la Facultatea Folkwang din Essen si la Juilliard School of Music din New York. Pina a inceput ca balerina si a fost influentata de teatrul expresionist german, iar apoi de experimentele americane postmoderne care includeau multa improvizatie. Ea a inovat teatrul-dans, stergand diferenta dintre coregraf si dansator, preluand ambele roluri.  

La inceputul carierei, Pina Bausch a dansat in ansamblurile „New American Ballet”, „Metropolitan Opera Ballet” si „Paul Tyler Company”. In anul 1962 a devenit solista a Baletului Folkwang din Essen, in 1973 a preluat conducerea artistica a „Baletului Scenelor” din Wuppertal, redenumit atunci in „Teatrul de Dans Wuppertal” („Tanztheater Wuppertal”). In aceasta functie este responsabila pentru o noua abordare a baletului „Sacre du Printemps” (1975), devenit celebru datorita ruperii radicale de estetica baletului clasic.  

Limbajul coregrafic al Pinei Bausch s-a dezvoltat treptat, in stransa colaborare cu membrii propriului ansamblu. Interpretii au fost incurajati sa-si transpuna propriile gesturi si trairi intr-un dans caracterizat de emotivitate, izbucniri agresive si elemente iterative. O tema principala a dansurilor este problematica relatiilor interumane. In opera tarzie se pot remarca mai des elemente de factura lirica si influente din alte culturi.   

In 1982, coregrafa apare in filmul lui Federico  Fellini, „E la nave va”. In 1997 pune in scena o noua coregrafie a spectacolului „Sacre du printemps”, la Paris. In 2001 are o aparitie in filmul „Habla con ella”, de Pedro Almodovar, cu secvente de dans din „Cafe Muller” si „Masurca Fogo”, doua spectacole clasice ale coregrafei.  

Pina Bausch a murit la 1 iulie 2009, la cinci zile dupa ce primise diagnosticul de cancer si la numai doua saptamani de cand fusese ultima data pe scena. Ca omagiu adus genialitatii sale, Wim Wenders a creat pelicula „Pina”, care a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin, in 2011.    

Sursa: www.cinemagia.ro
Sursa foto: www.mno.hu

Search

mai, 2024