57 de ani de Tom Hanks

Actor, producator, scenarist si regizor american, Tom Hanks este cunoscut pentru rolurile din peliculele devenite puncte de referinta pentru cinematografia internationala, precum „Philadelphia”, „Forrest Gump”, „Big”, „Saving Private Ryan”, „Cast Away”, „Apollo 13”, „The Green Mile”, „Charlie Wilson’s War” si animatia „Toy Story”.  

In timpul studiilor universitare, Tom Hanks l-a cunoscut pe directorul Festivalului de Teatru Great Lakes din Cleveland, Vincent Dowling, la a carui sugestie s-a inscris ca voluntar in echipa festivalului. Experienta acumulata in perioada de voluntariat l-a ajutat mult mai tarziu si, in acelasi timp, l-a pus in contact cu o multitudine de oameni importanti din industria teatrului. Ba chiar a castigat premiul Cleveland Critics Circle pentru interpretarea lui Proteus in „Doi gentlemeni din Verona” de Shakespeare.  

Dupa o serie de esecuri, Tom Hanks s-a orientat catre roluri dramatice. A urmat „A League of Their Own”, „Sleepless in Seattle” si „Philadelphia”. Filmul din urma i-a adus lui Tom Hanks Oscarul pentru cel mai bun actor. In 1994, actorul a primit rolul principal din „Forrest Gump”, pentru care a castigat cea de-a doua statueta de aur la aceeasi categorie. Un an mai tarziu, Tom Hanks a jucat alaturi de Kevin Bacon, Bill Paxton, Ed Harris si Kathleen Quinlan in „Apollo 13”. Tot in 1995, actorul si-a imprumutat vocea in animatia „Toy Story” pentru a-i da viata serifului Woody.  

In 1998, Hanks a facut echipa cu Steven Spielberg la realizarea peliculei „Saving Private Ryan”. Interpretarea rolului principal i-a adus o noua nominalizare la Oscar, precum si respectul colegilor de breasla si al publicului cinefil. Filmografia sa mai include „You’ve Got Mail”, alaturi de Meg Ryan, „The Green Mile”, „Cast Away”, documentarul „America: A Tribute to Heroes”, „The Terminal”, „The Da Vinci Code” impreuna cu Audrey Tautou si Alfred Molina.  

In 2009, Tom Hanks joaca din nou intr-o adaptare a unui roman de Dan Brown, de aceasta data in „Ingeri si Demoni”, impreuna cu Ewan McGregor. Si-a reluat personajul in „Toy Story 3”, a jucat din nou alaturi de Julia Roberts in comedia romantica „Larry Crowne”, urmata de drama „Extremely Loud and Incredibly Close”. In 2012, actorul a jucat in  „Cloud Atlas”, care a fost primit foarte bine atat de public, cat si de critic.  Hanks este unul din cei mai bine platiti actori din  Hollywood. Onorariul pentru ultimele filme in care a jucat este de aproape  20 milioane de dolari . A intrat in Guinness pentru ca a jucat in  opt filme ce au avut incasari mai mari de  100 milioane de dolari .  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemarx.ro  
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024