Seria de concerte de muzica de camera SoNoRo Conac se desfasoara din iunie pana in septembrie 2013 in cladiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale Romaniei, in scopul revitalizarii si promovarii mostenirii arhitecturale si culturale romanesti.
Primul concert a avut loc pe 24 iunie 2013, in Casa arhitectului Ion Mincu din Bucuresti, parintele arhitecturii moderne romanesti si al invatamantului superior de arhitectura. Concertul de incheiere va avea loc in luna septembrie, la Palatul Bánffy – Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, cladire reprezentativa pentru stilul baroc, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.
Printre edificiile de patrimoniu care vor gazdui concertele SoNoRo Conace se numara Castelul Cantacuzino (Busteni, jud. Prahova), Vila Golescu (Campulung-Muscel, jud. Arges), Domeniul Vila Dobrusa. Crama Avincis (Dragasani, jud. Valcea), Port Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj), Conacul Carp (Tibanesti, jud. Iasi), Muzeul Memorial Nicolae Balcescu (Valea Balceasca, Valcea), Conacul Udriste-Nasturel (Heresti, jud. Giurgiu).
In cadrul seriei de concerte, publicul se va putea bucura atat de interpretarile unor muzicieni de renume, precum Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle (vioara), Erik Schumann (vioara), Stian Carstensen (acordeon), Razvan Popovici (viola), Christian Nas (viola), cat si de cele ale unora dintre cei mai talentati tineri muzicieni romani, bursierii SoNoRo Interferente. Repertoriul muzical va cuprinde piese ale compozitorilor Béla Bartók, Gyorgy Ligeti, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvorak, Bohuslav Martinu, Franz Liszt sau Leos Janacék.
„SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate – cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.” – Razvan Popovici, initiatorul SoNoRo Conac si directorul Festivalului Sonoro.
„Mai demult casele cautau sa aduca muzica. Palatele si conacele erau cutii de rezonanta ale rafinamentului. Lumea s-a schimbat, casele dispar sau sunt date uitarii pentru noile case, dar muzica mare a fost tinuta minte. E acum randul muzicii sa caute casele, palatele si conacele si sa le faca sa rezoneze, sa ne faca si pe noi sa rezonam, in ritmurile ei si ale arhitecturii. Mai multe definitii releva arhitectura ca fiind muzica solidificata, impietrita. De data aceasta e vremea ca muzica sa-si folosesca puterile si sa fie arhitectura topita, sa ne faca sa fim mai atenti cu casele minunate. Sa nu uitam conacele.” – Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
Accesul la concertele SoNoRo Conac se face pe baza de invitatie sau rezervare. Pentru mai multe detalii, va rugam sa urmariti: www.conac.sonoro.ro.
Sursa si credit foto: www.e-zeppelin.ro