29 de ani de Duffy

Aimee Anne Duffy, cunoscuta sub numele de scena Duffy, este o compozitoare si interpreta britanica. Interesul ei pentru muzica a fost inspirat de o caseta video a tatalui ei, a unei emisiuni de muzica din 1960, intitulata „Ready Steady Go!”. Duffy a inceput sa cante de la 6 ani, purtand peste tot cu ea un caiet in care isi nota versuri.  

Dupa un proiect muzical esuat in Elvetia, Duffy s-a intors in Tara Galilor in 2003, si a fost invitata sa apara in Wawffactor, o emisiune galica, similara Megastarului. Desi multi o considerau castigatoare, aceasta a iesit pe locul 2. A inregistrat un EP in galeza in 2004, si a mai aparut pe doua melodii de pe albumul „See You in the Morning” a formatiei Mint Royale, in timp ce lucra ca ospatarita si intr-o pescarie.  

Owen Powell, membru al formatiei Catatonia si Richard Parfitt, din trupa 60ft Dolls, i-au facut cunostinta cu managera Jeanette Lee. Lee i-a sugerat lui Duffy sa se mute in zona Crouch End a Londrei si a aranjat o intalnire intre Duffy si fostul chitarist al trupei Suede, Bernard Butler. Dupa ce Butler a „introdus-o” pe Duffy in muzica soul, copiindu-i melodii pe iPodul ei – printre care Al Green, Bettye Swann, Ann Peebles, Beyoncé Knowles, Doris Duke, Scott Walker, Phil Spector si Burt Bacharach – perechea, a inceput sa compuna diferite piese, creand un sound retro.  

Dupa lansarea unui single in editie limitata, „Rockferry” in noiembrie 2007, Duffy a lansat urmatorul single, „Mercy”, care a debutat pe locul 1 in topul downloadarilor in 2008. Duffy este prima cantareata galica care a ajuns pe locul 1 cu o melodie pop, in ultimii 25 de ani, si singura artista din peninsula Llŷn care a ajuns pe prima pozitie a topului oficial al Marii Britanii. In Tara Galilor, este considerata echivalentul pop al mezzo-sopranei Katherine Jenkins. Un numar de critici i-au apreciat personalitatea neschimbata si farmecul natural.  

Artista a dezvaluit faptul ca „Rockferry” este o referire la zona Rock Ferry, de unde este tatal ei. De asemenea, a mentionat ca atat „Mercy” si „Stepping Stone” sunt autobiografice. „Mercy” se refera la „libertate sexuala” si „sa nu faci ceva doar pentru ca vrea altcineva”, iar „Stepping Stone” la faptul ca nu si-a exprimat sentimentele fata de o persoana de care se indragostise. In mai 2008, „Mercy” era una din cele mai difuzate piese pe VH1, si un hit la posturile de radio si fusese prezentata in serialele „Spitalul de urgenta”, „Anatomia lui Gray” si „Smallvile”, dar si pe coloana sonora a filmului „Totul despre sex”.   

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.irishcentral.com

Search

aprilie, 2024