64 de ani de Meryl Streep

Castigatoare a trei premii ale Academiei si detinatoare a recordului de 17 nominalizari la Oscar, Meryl Streep a interpretat o paleta uimitor de diversa de roluri de-a lungul carierei sale, pornind de la teatru si continuand cu cinematografia si televiziunea. Recent, ea a fost rasplatita de catre Lincoln Center Film Society cu prestigiosul premiu pentru intreaga sa activitate.  

A terminat Colegiul de Arta Dramatica in 1971, apoi s-a mutat la Yale School of Drama. Aici a interpretat numeroase roluri de compozitie, de toate varstele, de la Helena din „Visul unei nopti de vara”, de William Shakespeare, pana la o batrana paralizata, in scaunul cu rotile. Inca de pe atunci, profesorii sai au apreciat ca „este destinata sa fie cea mai buna”.  

Streep si-a facut debutul in film in 1977. Cel de-al doilea rol pe marele ecran a fost alaturi de Robert De Niro si Christopher Walken in „The Deer Hunter”, care i-a adus lui Streep prima nominalizare la premiile Oscar. In anul urmator, ea a aparut in filmul lui Woody Allen, „Manhattan” si a castigat primul premiu al Academiei pentru rolul din „Kramer vs. Kramer”, alaturi de Dustin Hoffman.  

Apoi a primit cea de-a treia nominalizare la premiul Academiei pentru „The French Lieutenant’s Woman” si mai tarziu a castigat Oscarul pentru cea mai buna interpretare pentru rolul din „Sophie’s Choice”. In 2003, interpretarea lui Streep din „The Hours” i-a adus nominalizari la premiile SAG si Golden Globe. Printre alte filme primite foarte bine de critici se numara „The Manchurian Candidate”, „Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events”, „Evening” si „The Devil Wears Prada”, pentru care a castigat un Glob de aur la categoria cea mai buna interpretare si nominalizari la premiile Academiei, SAG si BAFTA.  

In televiziune, Streep a castigat mai multe premii Emmy pentru mini-serialul in opt parţi „Holocaust” si pentru filmul HBO realizat de Mike Nichols Angels in America, care i-a mai adus si premiile Globul de aur si SAG. Ea a mai primit o nominalizare la Emmy si pentru interpretarea din „First Do No Harm”, film pe care l-a co-produs alaturi de regizorul Jim Abrahams.  

In 2010 a castigat Globul De Aur pentru rolul memorabil din „Julie & Julia”, si a obtinut inca o nominalizare la Oscar. In 2012 a castigat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru interpretarea lui Margaret Thatcher in filmul „The Iron Lady”.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemarx.ro
Sursa foto: www.cinemagia.ro

Search

aprilie, 2024