Consumul de cirese ne intinereste

Ciresele, precum multe alte fructe, contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi din corp, ceea ce inseamna ca pot ajuta la prevenirea unor forme de cancer, a bolilor de inima si, in plus, incetinesc procesul de imbranire.  

In vreme ce numeroase studii au demonstrat beneficiile pentru sanatate ale cireselor, reprezentantii FDA (Autoritatea Americana pentru reglementarea alimentelor si a medicamentelor) nu sunt de acord cu etichetarea unor produselor care contin cirese cum ca pot preveni, trata sau vindeca anumite boli precum guta sau cancerul. Specialistii de la FDA sustin ca aceste tipuri de revendicari implica faptul ca fructele sunt „medicamente” care vindeca boli – fara teste care sa demonstreze aceste vorbe.  

Asta nu inseamna ca oamenii nu ar trebui sa includa ciresele in dieta. Sunt doua tipuri de cirese, cele dulci si cele amare. Precum alte fructe, ciresele nu contin grasimi, sunt sarace in calorii si sodiu si sunt bogate in vitamine si minerale, precum potasiul, Vitamina C, si complexul vitaminic B.  

Cele mai multe studii stiintifice au fost facute pe beneficiile pentru sanatate ale cireselor amare. Atat sortimentele dulci cat si cele amare contin antocianina, un antioxidant care da cireselor culoarea rosu inchis. Din punct de vedere al nivelului de antioxidanti continut, ciresele amare se afla in top. Sucul de cirese amare precum si ciresele amare uscate sunt chiar mai bogate in antioxianti decat afinele si mai puternice decat vitamina E.  

Antocianinele au proprietati anti-inflamatorii si potrivit American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare (sau echivalentul de suc concentrat) te poate scapa de dureri la fel cum o fac aspirina sau ibuprofenul. Cercetatorii din Texas au descoperit recent ca ciresele amare contin un nivel ridicat de melatonina, un antioxidant produs in mod natural de corp, despre care se crede ca incetineste imbatranirea si regleaza somnul. Consumul de cirese amare poate creste nivelul de melatonina din organism.  

Desi multe dintre aceste studii sunt preliminare, beneficiile consumului de cirese sunt foarte multe si demonstrate. Aceste fructe sunt o sursa potentiala de tratare a diabetului prin reducerea nivelului de zahar din sange, pot ajuta la prevenirea cancerului de colon, reduc durerea muschilor raniti, usureaza durerea cauzata de guta si artrite si scad nivelul LDL-ul (colesterolul rau) care are o contributie majora la bolile de inima si a accidentelor vasculare. 

Asadar, la cirese, inainte!

Sursa: www.sfatulparintilor.ro
Sursa foto: www.loredanapopovici.blogspot.com

Search

noiembrie, 2024