Turneul in Spania al Teatrului Luceafarul a ajuns la jumatate

Turneul pe care Teatrul „Luceafarul” din Iasi il face in Spania (31 mai-12 iunie), in comunitati romanesti si spaniole, a intrat in a doua lui jumatate. Din totalul de 10 reprezentatii cu „Capra cu trei iezi” dupa Ion Creanga („Los tres cabritillos”), artistii ieseni au sustinut deja sase (patru in limba spaniola: unul la Barcelona, la Colegiul Escuelas Pias Lluria, si trei la Alicante, unul la Centrul de Arta Contemporana Las Cigarreras – Caja Negra si doua la Universitatea din Alicante, unul pentru elevii Liceului Francez, altul, pentru studentii si profesorii universitatii) si doua in limba romana (la Valencia, Centrul Cultural Ca Revolta;  Castellon de la Plana, sala La Pergola).

Pe linga publicul obisnuit, care a umplut salile, la spectacole au participat oficialitati din reprezentantele noastre culturale si diplomatice. La Castellon de la Plana, domnul consul Catalin Mardare, in fata unui numar record de participanti, peste 600, a vorbit despre „Luceafarul” iesean ca „prestigioasa institutie teatrala din Romania”.

La Alicante, a fost prezent Angel Casado, directorul Festivalului International de Teatru din oras, care, incintat de  ceea ce a vazut, a lansat o invitatie artistilor ieseni de a participa la viitoarea editie a manifestarii organizate de Patronato Municipal de Cultura. Tot la Alicante, Universitatea a oferit Teatrului „Luceafarul” un trofeu de multumire pentru calitatea estetica a prezentei in Spania.

Peste tot pe unde au trecut, actorii si tehnicienii din „Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos” au cules aplauze furtunoase si felicitari, atit din partea spectatorilor spanioli, care au descoperit o cultura, un teatru, creatori necunoscuti pina acum, cit si a celor de origine romana, care si-au amintit de locurile natale si le-au vorbit copiilor lor nascuti in Spania despre „cealalta casa”.  

Pe harta acestui important turneu, cel mai amplu realizat de institutia ieseana in ultimii ani, mai figureaza Ciudad Real, Madrid, Salamanca si Zaragoza. La Salamanca, creatorii de la „Luceafarul” au fost invitati la cea de-a noua editie a FACYL (Festivalul Artelor pentru Copii si Tineret), o manifestare care reuneste teatru, dans, teatru muzical, circ, videoinstalatii, expozitii, conferinte, filme, ateliere, dezbateri etc. In programul FACYL sint inclusi creatori din Spania, Brazilia, Marea Britanie, Portugalia, Austria etc. Iesenii vor evolua la Salamanca duminica, 9 iunie, ora 12, la Teatrul Juan del Enzina.  

Search

aprilie, 2024