La multi ani de Ziua Copilului!

Astazi sarbatorim 1 iunie, Ziua Copilului, dar si prima zi de vara! Acum, cand suntem mari, ne amintim cu foarte mare drag de copilaria noastra, de jocurile din fata scarii/casei, de Piticot, eugenii, pufarine, gume Turbo si desene animate cu Tom si Jerry. Si ne vine foarte greu sa ne imaginam ca viata noastra de copii ar fi putut fi altfel.  

Ziua de astazi ar trebui sa puna in prim-plan copilul, cu inocenta si neprihanirea sa, cu ochii sai mari si plini de speranta, cu ideile sale nastrusnice si planurile de a cuceri lumea. Ziua de astazi ar trebui sa fie mai mult despre familie si timp de calitate petrecut impreuna cu cei dragi, si mai putin despre cadouri scumpe. Astazi, fiecare dintre noi ar trebui sa-si descopere copilul din sine si sa-l lase sa zburde liber timp de 24 de ore.  

Dar de unde a pornit Ziua Copilului, de fapt? Din 1925, la Geneva, in cadrul Conferintei Mondiale pentru Bunastarea Copilului, la care 54 de reprezentanti din diferite tari, au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus „Ziua copilului”, iar ziua de 1 Iunie a fost aleasa de foarte multe tari, in special tarile din fostul bloc comunist.  

In anul 1954, Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat sa dispuna de o zi dedicata copilului – „Universal Children’s Day”.  

Ziua Copilului se celebreaza in lume si in alte zile, in functie de istoria nationala a fiecarei tari: de exemplu in India, Ziua Copilului se sarbatoreste in data de 14 Noiembrie, in Japonia si Coreea de Sud se sarbatoreste in data de 5 Mai, etc.  

Echipa InOras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor prichindeilor! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.freegreatpicture.com

Search

mai, 2024