59 de ani de Nicu Alifantis

Astazi il sarbatorim pe Nicu Alifantis, unul dintre cei mai importanti cantareti de folk de pe scena romaneasca. Nicu Alifantis este unul din cei mai prolifici compozitori de muzica de teatru din lume, compunand coloana sonora pentru peste 100 de piese si lucrand cu unii din cei mai mari regizori romani: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcarete, Cristian Hadji Culea si multi altii  

Nascut la Braila, Alifantis a imbratisat inca de mic arta muzicii, invatand sa cante la acordeon. Debutul scenic se petrece in 1973 la TVR, in cadrul emisiunii TeleTop. In 1976 ii apare primul disc, intitulat „Cantec de noapte”. Intrarea in Cenaclul Flacara se produce cu cateva obiectii din partea artistilor din cenaclu, dar reuseste sa castige repede prietenia si respectul contestatarilor sai.  

La sugestia actorului si prietenului Dinu Manolache, care ii sugereaza sa puna pe muzica poezia „Dupa melci” de Ion Barbu, si sub influenta operelor rock „Zamolxe” (Sfinx) si „Cantafabule” (Phoenix), Nicu Alifantis compune prima opera folk (intitulata chiar „Dupa melci”), integral pe versurile acestui poet, fapt neobisnuit in acele vremuri.  

In 1984 apare albumul intitulat chiar „Nicu Alifantis”, pe care apar unele din cel mai cunoscute cantece ale sale „Umbra”, „Cantec de toamna”, pe versuri de Nichita Stanescu, Lucian Blaga, Shakespeare sau Adrian Paunescu.  

In 1999 apare „Nicu Alifantis 25”, un „Best of” ce incununeaza 25 de ani de cariera muzicala de exceptie. „Neuitatele femei” (2002) contine 11 piese din perioada adolescentei si amintirile copilariei. In 2004 apare albumul „Sah-Mat”. La aniversarea a 50 de ani de viata, pe 31 mai 2004, sustine un concert la Teatrul National din Bucuresti, a carui inregistrare apare in 2006 sub numele de „Simphonicu”.  

Pe 2 iunie 2010, canta in deschiderea concertului Bob Dylan de la Bucuresti. O gluma care a circulat in acea perioada spunea ca nu a cantat Nicu Alifantis in deschidere la Bob Dylan, ci Dylan in inchidere la Nicu Alifantis. 2013 se va dovedi un an foarte important pentru Nicu Alifantis. In martie realizeaza trei concerte la Teatrul Excelsior din Bucuresti pentru a sarbatori un mare prieten – Nichita Stanescu – la 80 de ani de la nasterea acestuia. Pe 7 mai lanseaza „Mozaic”, un album la care a lucrat aproape 3 ani si care include o pleiada impresionanta de muzicieni (nu mai putin de 17).  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.foreverfolk.ro  
Sursa foto: www.digi24.ro

Search

mai, 2024