105 ani de Mel Blanc

Astazi il sarbatorim pe „Omul cu o mie de voci”, Mel Blanc, unul dintre cei mai mari actori specializati in dublajul desenelor animate! Sigur va reamintiti de numele sau, care era scris la inceputul fiecarui desen animat marca Warner Brothers din copilarie. Imaginati-va numai ca vocea sa naturala era aceea a lui Sylvester, cu exceptia sasaitului!  

Nascut in San Francisco, Mel Blanc si-a inceput cariera la radio, inca de la 19 ani, atragand atentia prin modelarile vocii sale. A continuat sa faca show-uri de radio in anii ’30 – ’40, migrand la posturi de radio importante. Din 1936 il regasim alaturi de Leon Schlesiger Productions, compania ce producea desene animate distribuite de Warner Bros.  

Prima voce creata de Mel Blanc a fost aceea a lui Picador Porky, dar imediat au urmat personajele importante, pe masura ce acestea au fost create: Porky Pig si Daffy Duck, apoi Bugs Bunny, Elmer Fudd, Tweety, Pepe le Pew, Speedy Gonzales, Wile E. Coyote, Woody Woodpecker, Diavolul Tasmanian si multi altii. Dupa propriile sale martusiri, cele mai solicitante voci au fost cele ale lui Yosemite Sam si Foghorn Leghorn.  

In anii ’60, dupa ce contractul cu Warner Bros. i-a expirat, Mel Blanc a trecut la Hanna-Barbera, asigurand vocile lui Barney Rubble, Mr. Spacely din „The Jetsons” si multe altele. Intr-o perioada a lucrat si pentru Chuck Jones, cand a asigurat fondul vocal in seria din 1962-1967 a lui „Tom si Jerry”.  

In anii ’70 – ’80, Mel Blanc a continuat sa dea viata personajelor sale mai vechi. Ultimul personaj nou creat caruia i-a imprumutat vocea a fost pisoiul Heatcliff. Dupa moartea sa, in 1989, celebrele sale personaje de desene animate au fost preluate de alti actori, insa nimeni nu a ajuns la performantele si gama sa vocala desavarsita.  

Si pentru ca ziua de 1 iunie se apropie cu pasi repezi si ne face sa ne gandim cu dor la copilarie, va invitam sa vizionati mai jos un colaj video cu unele dintre personajele carora Mel Blanc le-a dat viata. 

Sursa: www.cinemarx.ro  
Sursa foto: www.cartoonbrew.com

Search

mai, 2024