46 de ani de Noel Gallagher

Nascut in Manchester, Marea Britanie, Noel Thomas David Gallagher este cunoscut cel mai bine ca principalul compozitor, chitarist lider si vocalist ocazional al trupei rock Oasis. Multi artisti il considera pe Noel Gallagher liderul miscarii Britpop si unul dintre cei mai buni compozitori de muzica din generatia sa.  

Crescut alaturi de fratele sau Liam Gallagher, Noel a inceput sa invete de unul singur sa cante la chitara la treisprezece ani. Dupa o serie de meserii ciudate in constructii, in 1988 Gallagher s-a alaturat trupei locale din Manchester, „Inspiral Carpets” ca un incepator. In 1991, a devenit membru al formatiei fratelui sau Liam, numita „The Rain” (numele i-a fost schimbat ulterior in Oasis), afirmandu-si rapid dominatia in trupa.  

Timp de cativa ani, cu succesul timpuriu al Oasis in urma albumului debutant din 1994, „Definitely Maybe”, Gallagher s-a afirmat si el in mijlocul miscarii Britpop, in cadrul careia Oasis s-a bucurat de multe critici, dar si de un succes comercial imens. In acest stadiu al carierei, trupa si-a lansat cel de-al doilea album, „(What’s the Story)Morning Glory?”, cu care a creat mare valva pe scena muzicii internationale, dar si pe cea locala, starnind orgoliul unei alte formatii celebre de Britpop, Blur. Pana la decaderea Britpopului, Oasis a mai lansat sase noi albume.  

Oasis a vandut peste 60 de milioane de inregistrari in toata lumea, au avut opt piese numarul unu in topurile din UK si au castigat cincisprezece Premii NME, cinci premii BRIT Awards si patru premii MTV Europe Music Awards.  

La sfarsitul lui august 2009, Noel Gallagher si-a anuntat retragerea din trupa. Desi niciun comunicat oficial nu a fost publicat de la despartire pana acum, Liam Gallagher a declarat intr-un interviu pentru The Times ca „Oasis nu mai exista”, cu toate ca,  impreuna cu membrii ramasi in trupa, acesta a incercat sa reinvie spiritul formatiei de altadata, dar fara succesul asteptat.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org 
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024