87 de ani de Miles Davis

Trompetist si compozitor american de jazz, Miles Davis a fost una dintre cele mai influente si mai originale personalitati muzicale din istoria jazz-ului din secolul al XX-lea. Catalogul sau interpretativ cuprinde cele mai variate stiluri, de la bebop, la cool jazz, modal jazz si – mai ales – fusion, stil la a carui dezvoltare a avut un rol determinant. Sunetul sau perfect echilibrat devine model pentru multi interpreti tineri, formatia sa devenind o pepiniera a jazz-lui contemporan, din care s-au dezvoltat muzicieni de valoare ca John Coltrane, Bill Evans, Herbie Hanock si Keith Jarrett.  

La varsta de 15 ani, apare pentru prima data in public cu grupul lui Eddie Randall. In 1945, dupa o scurta colaborare cu Charlie Parker in grupul lui Billy Eckstine, pleaca la New York, unde obtine o bursa de studiu la Julliard School of Music.  

In 1950 apare albumul „Birth Of The Cool”, care da numele stilului ce avea sa predomine in jazz pentru urmatorii cinci ani. Davis devine un star al noii generatii de muzicieni de jazz, este sarbatorit la festivalul din Paris (1949) si apare in concerte alaturi de cele mai cunoscute personalitati, ca Sarah Vaughan, Art Blakey, Charles Mingus.  

Miles Davis isi formeaza un nou Quintett. In aceasta faza a carierei sale, stimulat de experimentele armonice inovatoare ale lui John Coltrane si Ornette Coleman, cauta noi forme de exprimare muzicala, orientandu-se spre asa zisul stil modal, asemanator gamelor muzicii medievale.  

Albumul „Kind Of Blue” (1959) reprezinta punctul de plecare al celor mai importante modificari structurale din jazz-ul modern. Albumul „Bitches Brew” (1969) deschide epoca stilului fusion, care reuneste cele doua modalitati predominante ale anilor ’60.  

In anii ’80, Miles Davis – incontestabil superstar al jazz-ului – intreprinde numeroase turnee, inregistreaza noi discuri („You’re Under Arrest”, 1985; „Amandia”, 1989; „Doo-Bop”, 1991). Cateva saptamani dupa succesul triumfal obtinut in iulie 1991 la Festivalul de Jazz din Montreux, Miles Davis moare neasteptat in urma unei pneumonii. A fost inmormantat in cimitirul Woodlawn Cemetery in cartierul Bronx din New York.  

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru mostenirea muzicala lasata in urma sa!

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024