74 de ani de Ian McKellen

Gandalf, Magneto sau Sir Leigh Teabing din pelicula „Codul lui Da Vinci”. Ce au in  comun toate aceste roluri? Pe nimeni altul decat Sir Ian McKellen Murray, un actor monumental, premiat cu un Premiu Tony, un Glob de Aur, un Urs de Aur la Festivalul de la Berlin, doua nominalizari la premiul Academiei Americane de Film si cinci nominalizari la Premiul Emmy.  

Nascut in nordul Angliei, McKellen a studiat literatura engleza la Universitatea Cambridge, unde a jucat in numeroase productii teatrale. A debutat pe scena Teatrului Belgrad din Coventry in 1961. Prima sa aparitie pe scena teatrala londoneza a fost in 1964, in piesa „A Scent of Flowers”, pentru care a fost distins cu Premiul Clarence Derwent si a fost invitat de Laurence Olivier sa intre in compania sa de la Teatrul Old Vic.

Pe marele ecran, McKellen a putut fi vazut in trilogia „The Lord of the Rings”, in „Apt Pupil” in regia lui Bryan Singer, in „Gods and Monsters”, „Richard al III-lea”, „Swept From the Sea”, „Bent”, „A Touch of Love/Thank You All Very Much” si multe alte productii.

McKellen a fost distins cu Globul de Aur si o nominalizare la Premiul Emmy pentru rolul din productia HBO intitulata „Rasputin”. Alte roluri ale sale la televiziune sunt cele din: „Walter” in regia lui Stephen Frears, „The Scarlet Pimpernel”, „And the Band Played On”, „Cold Comfort Farm” si serialul TV intitulat „Coronation Street”.  

In 1988, McKellen a anuntat public ca este homosexual. In acelasi an devine membru fondator al organizatiei Stonewall, unul dintre cele mai influente grupuri care militeaza pentru drepturile LGBT din Marea Britanie. In 1991, McKellen a fost numit cavaler pentru serviciile aduse artelor spectacolului.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemagia.ro
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024